Η “βιομηχανία” των γάμων αναπτύσσει τις Σποράδες – Οι απαιτήσεις των ζευγαριών

Έχοντας την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση σε Ελλάδα και Αγγλία η Βολιώτισσα Λίλα Γκέκα μάς μιλάει για το event tourism, τον τουρισμό εκδηλώσεων, που αναπτύσσεται δειλά στη Μαγνησία και για το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου Εκπαιδευτικού ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2013, η Λίλα Γκέκα εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί της Κω και στην Αγγλία μέσα από  διευθυντικά πόστα. “Στην Αγγλία ήρθα σε επαφή με τον τουρισμό εκδηλώσεων. Αυτό περιλαμβάνει γάμους, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Γνωρίζοντας τον τουρισμό από όλες τις πτυχές του μέσα από τις διάφορες θέσεις που έχω εργαστεί, είδα να μου ανοίγεται η πόρτα της επιστροφής καθώς πάντα ήθελα να έχω τη δική μου δουλειά και οι εκδηλώσεις προορισμών μου κέντρισαν το ενδιαφέρον” δηλώνει η οργανώτρια εκδηλώσεων η οποία έχει εξειδίκευση στις εκδηλώσεις προορισμών.

“Η εταιρία ιδρύθηκε το 2017 οπότε έγινε το στήσιμό της με κύριο μέλημα τη δικτύωση με τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο των γάμων, όπως διακοσμητές. Η έμπνευση ανήκει τόσο σε εμένα όσο και στον αδερφό μου.” δηλώνει η Λίλα. Το 2018 μοίρασε το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας διοργανώνοντας αρκετές γαμήλιες τελετές στην Αγγλία και προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή γαμήλιων τελετών στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στο Πήλιο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων όπου και έγιναν το 2019.

Ο κορωνοϊός δεν αποτέλεσε απροσπέλαστο εμπόδιο αλλά φρένο για το εγχείρημά της καθώς οι γαμήλιες τελετές που είχε οργανώσει δεν ακυρώθηκαν αλλά αναβλήθηκαν με ένα χρονικό πλαίσιο που φτάνει το 2024.

“Ενθουσιασμένοι με τον τόπο μας”

Με τους πελάτες της να καταφθάνουν κυρίως από την Αγγλία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την Αμερική, η Λίλα βάζει το δικό της λιθαράκι στον τουρισμό της Μανγησίας. “Οι πελάτες φεύγουν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από τις υπηρεσίες μας αλλά και από τις ομορφιές του τόπου μας, όπως το Πήλιο και η Σκιάθος. Η παραλία της Αγίας Ελένης στο νησί του Παπαδιαμάντη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για αυτούς” αναφέρει σχετικά με τα ζευγάρια και τους καλεσμένους τους που εμπιστεύονται την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους στη Βολιώτισσα οργανώτρια των γαμήλιων τελετών.

Γάμοι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των πελατών

Ο θεσμός του οργανωτή των γαμήλιων τελετών είναι άγνωστος και πρωτόγνωρος για την περιφέρεια, σύμφωνα με την ίδια. “Οργανωτές γαμήλιων τελετών υπάρχουν σε μεγάλα νησιά που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες, όπως στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Κρήτη” σημειώνει η Λίλα.

“Οι πελάτες, μάς λένε το κόστος που θέλουν να έχει η γαμήλια τελετή τους σύμφωνα με το μπάτζετ τους και μας γνωστοποιούν τις επιθυμίες τους, όπως το θέμα του γάμου. Στόχος μας είναι να κάνουμε την τελετή τους αξέχαστη και να μην ξεπεράσουμε το κόστος που είχαν προϋπολογίσει. Εννιά στις δέκα περιπτώσεις, ένας οργανωτής γλιτώνει τον πελάτη από περιττά έξοδα και το κόστος αποδεικνύεται εμφανώς μικρότερο από αυτό που είχε ως αρχικό πλάνο. Αν επιλέξει να τρέξει μόνος του, θα διαπιστώσει πως υπάρχει σύγχυση εργασιακών ρόλων μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται με το γάμο. Επιλέγοντας έναν οργανωτή, το ζευγάρι δεν τρέχει για τίποτα και απαλλάσσεται από το άγχος και τα όποια προβλήματα προκύπτουν και απολαμβάνει με ευχαρίστηση το γεγονός” υποστηρίζει η νεαρή Βολιώτισσα.

Κάθε τελετή έχει τη συγκίνησή της

Την ανθρώπινη πλευρά της καθώς συγκινείται σε κάθε τελετή δεν διστάζει να εκφράσει η Λίλα καθώς κάθε φορά συνδέεται συναισθηματικά με την ευτυχισμένη στιγμή που λαμβάνει χώρα από την ιδέα, την τέλεση του γάμου και τις εκδηλώσεις που τον ακολουθούν. “Το πιο συγκινητικό κομμάτι για εμένα είναι όταν οι νύφες ντύνονται και βάφονται και καλώ τους γονείς να έρθουν να τις παραλάβουν για να τις παραδώσουν στο γαμπρό, οπότε και ξεκινάει μια νέα οικογένεια” δηλώνει η νεαρή επαγγελματίας.

Από τα πιο περίεργα που έχει δει σε γάμο είναι όταν κλήθηκε να οργανώσει γάμο στην Αγγλία με θέμα το γκόθικ στοιχείο όπου κυριαρχούσε το μαύρο χρώμα.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι στιγμές που η συγκίνηση ερχόταν από προσωπικές στιγμές των πελατών. “Δεν θα ξεχάσω όταν μια νύφη μου ζήτησε να της βάλω εγώ με τα ίδια μου τα χέρια μια μικρή φωτογραφία του μπαμπά της μέσα στην ανθοδέσμη, ο οποίος δεν βρισκόταν στη ζωή, αλλά και θα θυμάμαι για πάντα τη φορά που μια κοπέλα ήρθε να οργανώσουμε τη γαμήλια τελετή της καλύτερής της φίλης η οποία βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, γεγονός το οποίο δεν έλαβε ποτέ χώρα” δήλωσε συγκινημένη.

Ένα λιθαράκι στον εισερχόμενο τουρισμό

Με τον τουρισμό εκδηλώσεων να αποτελεί κλάδο του συνολικού τουρισμού της χώρας μας και της Μαγνησίας, η Λίλα αναφέρει πως το μέρος στο οποίο γύρισε, ζει και δραστηριοποιείται έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης υπό ορισμένες προϋποθέσεις. “Οφείλουμε να αποκτήσουμε πιο ανοικτή νοοτροπία και να εκσυγχρονιστούμε χρησιμοποιώντας στο έπακρο το πλήθος των εργαλείων που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Η κινητήριος δύναμη κάθε επιχείρησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της το οποίο χρειάζεται συνεχώς εκπαίδευση και στήριξη. Επίσης, η αξιοποίηση και όχι η εκμετάλλευση του προϊόντος του τόπου είναι αυτό που προσφέρει παράλληλα με το ανθρώπινο δυναμικό στην επιτυχία των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό” δηλώνει σχετικά με τον τουρισμό.

Στόχος της δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της εταιρίας με ξένους και Έλληνες πελάτες αλλά και η διενέργεια “πράσινων” εκδηλώσεων οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές.

“Οι νέοι πρέπει να έχουν όνειρα και να τολμούν”

Τέλος, παροτρύνει τους νέους να κυνηγούν τα όνειρά τους και τους στόχους τους. “Προτρέπω τους νέους να πιστέψουν στα όνειρά τους και στους στόχους τους. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, θεωρώ πως υπάρχουν νέοι με γνώσεις και πολύ όρεξη. Εκτός από αυτά, όμως, πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτούς και τους στηρίζουν. Και τα δικά μου όνειρα τα στήριξε και τα στηρίζει από την πρώτη στιγμή η οικογένειά μου και τους ευχαριστώ για αυτό.” καταλήγει η Λίλα Γκέκα.

Βαγγέλης Πασιάς