Κακοκαιρία “Αθηνά”: Εριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στη Ζαγορά

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται στο Ανατολικό Πήλιο από την κακοκαιρία “Αθηνά”. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Δύο σπίτια και τρία αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές στη Μακρυρράχη από πτώση βράχου και θα δρομολογηθούν αποζημιώσεις, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν κατολισθήσεις σε 4 σημεία και υπερχειλίσεις.

Μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λύρη του Νοτίου Πηλίου, ευτυχώς μακριά από κατοικημένη περιοχή, ενώ ο Πλατανιάς έχει μετατραπεί σ’ έναν απέραντο “λασπότοπο”.

“Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Πήλιο λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα”, τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, σε δηλώσεις της για το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά” από τη Μαγνησία. Θετικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν υποχώρησε κανένας δρόμος παρότι έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 720 χιλιοστά βροχής.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο οποίος μαζί με την Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς και κατοίκους του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, δεν μπορεί να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε σημεία που υπερχειλίζουν και τα οποία δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Γι’ αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.