Οι “Καρυάτιδες” της Μαγνησίας ταξιδεύουν στον κόσμο με τον φακό του Γ. Τατάκη

Σε σημαντικές φωτογραφικές  εκθέσεις όλου του κόσμου αναμένεται να ταξιδέψουν τοπικές φορεσιές της Μαγνησίας μέσα από φωτογραφικό πρότζεκτ «Caryatis» του Γιώργου Τατάκη. Με ασπρόμαυρες εικόνες γεμάτες ένταση ο φωτογράφος Γιώργος Τατάκης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ελληνικούς τόπους και δρώμενα που ζουν εδώ και αιώνες . Τα gegonota.news φιλοξενούν τον Γιώργο Τατάκη και το ασπρόμαυρο όνειρό του.
Ο Αθηναίος φωτογράφος ξεκίνησε το φωτογραφικό του ταξίδι στην παράδοση της ελληνικής επαρχίας με το πρότζεκτ «Ethos». «Μου αρέσει η επαρχία της Ελλάδας και η παράδοσή της και τα κατά τόπους δρώμενα αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό. Άρχισα να δημιουργώ εικόνες εμπνευσμένες από αυτά, ενώ πολλές φορές είχα την ευκαιρία να αξιοποιήσω τα στοιχεία σουρεαλισμού τους.» δηλώνει ο Γιώργος Τατάκης που μετράει αρκετές παρουσίες σε σπουδαίες φωτογραφικές εκθέσεις.


Από το Ethos στο Caryatis
Αφού ταξίδεψε σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, ο φωτογράφος παρουσίασε τη δουλειά του στην έκθεση “Ήθος” στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και, στη συνέχεια, η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Fragonard στις Κάννες (Grasse) της Γαλλίας, με έμφαση στις γυναικείες φορεσιές. Εκεί συνέλαβε την αρχική ιδέα για το μετέπειτα έργο του “Caryatis”. Το νέο αυτό έργο αποτελεί ταυτόχρονα και εξέλιξη της δουλειάς του φωτογράφου αφού πλέον οι φωτογραφίες είναι σκηνοθετημένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά τους. «Είχα δαιμονοποιήσει τη στημένη φωτογραφία. Αισθανόμουν ότι κλέβω. Αυτή μου η πεποίθηση άλλαξε όταν επισκέφτηκα μία έκθεση της φωτογράφου Alex Prager στο Λονδίνο, η οποία σκηνοθετεί περίπλοκες και πολυπληθείς σκηνές και τις φωτογραφίζει. Κάτι που έμαθα αφού είδα όλη την έκθεση. Συνειδητοποίησα ότι οποιοδήποτε μέσο είναι θεμιτό για την επίτευξη της επικοινωνίας μέσω της εικόνας». Ο φωτογράφος εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή έκθεση “Another Europe” την οποία διοργανώνει το Austrian Cultural Forum (London) σε συνεργασία με την Κομισιόν. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στο Λονδίνο (King’s Cross, 2018) και περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη.
Τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμβουλευτική υποστήριξη του ΕΚΠΑ, πηγαίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και φωτογραφίζει τις γυναικείες τοπικές φορεσιές στο φυσικό τους περιβάλλον. «Μετά από ενδελεχή έρευνα τόσο για τη γνησιότητα ή την πιστή αντιγραφή της φορεσιάς όσο και την εύρεση ενός χώρου αντιπροσωπευτικού της τοπικής αρχιτεκτονικής ή ενός ορόσημου εφόσον πρόκειται για εξωτερικό περιβάλλον, δημιουργώ τις εικόνες του έργου Καρυάτις φωτογραφίζοντας τις γυναίκες της περιοχής με τα κουστούμια τους» αναφέρει ο διαπρεπής φωτογράφος σκοπός του οποίου δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του φωτογραφικού του αντικειμένου αλλά και η προώθηση του παραδοσιακού στοιχείου της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες του έχουν αποκτήσει λαογραφική χρήση και αξία καθώς συμμετέχουν ως υποστηρικτικό υλικό σε φακέλους του αρχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Η Μαγνησία στο φακό του
Το καλοκαίρι του 2021 περιόδευσε στην περιοχή μας τραβώντας φωτογραφίες τις παραδοσιακές φορεσιές στο Στεφανοβίκειο, στην Πορταριά, στις Πινακάτες και στο Τρίκερι.
«Εντυπωσιάστηκα από την παραδοσιακή φορεσιά του Τρικερίου. Με εξέπληξε το γεγονός ότι έδιναν πολύ σημασία στο να κρατήσουν ζωντανή τη φορεσιά. Επρόκειτο για ένα απομονωμένο μέρος με πλούτο και επένδυαν στην παράδοση. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τον ενδυματολογικό πλούτο της τρικεριώτικης φορεσιάς» δηλώνει ο φωτογράφος για τις εντυπώσεις του από τις φωτογραφήσεις στην περιοχή.


Ο Γιώργος, το όνομα του οποίου φιγουράρει στο Νational Geographic, στους New York Times και στο LFI της Leica, ισχυρίζεται πως η παράδοση είναι μέρος της κουλτούρας μας καθώς είναι η πολιτιστική μας ταυτότητα. «Παρατηρώ ότι σιγά σιγά αρχίζει να υπάρχει ξανά ενδιαφέρον για την παράδοση παγκοσμίως. Υπάρχει μια τάση από οίκους μόδας να εμπνέονται από την παράδοση όχι μόνο στα ενδύματα αλλά και στα αξεσουάρ, όπως σε τσάντες» υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης φωτογράφος.
Τέλος, αναφέρει πως για τέτοια φωτογραφικά πρότζεκτ που απαιτούν ταξίδια, χρειάζεται να κάνει πολλές θυσίες κανείς τόσο στα οικονομικά του όσο και στο χρόνο αλλά και στις προσωπικές του σχέσεις. «Για να μην τα παρατήσει κανείς στο μέσο της διαδρομής, πρέπει να αγαπά το αντικείμενό του σε βαθμό εμμονής» αναφέρει σχετικά με το πάθος του για τη φωτογραφία.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ