“Ενεργειακός κόμβος”… χωρίς μελέτη ο Βόλος

Το 2023 αναμένεται να είναι έτοιμη να λειτουργήσει η πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Πευκακίων από την Exxon Mobil και την MediterraneanGas, από τη στιγμή που θα λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Σήμερα εκπρόσωποι των δύο εταιρειών παρουσίασαν το σχέδιο της επένδυσης σε εκδήλωση στο δημαρχείο του Βόλου, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματά της για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα προσπάθησαν να «διασκεδάσουν» τις ανησυχίες των πολιτών για τη λειτουργία μας τέτοιας μονάδας σε ένα κλειστό οικοσύστημα, όπως είναι ο κόλπος του Παγασητικού και με ιστορικό περιβαλλοντικών ατυχημάτων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών.

Υπέρ της επένδυσης αλλά υπό προϋποθέσεις, τάχθηκε ανοιχτά η δημοτική αρχή Βόλου διά του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου δια του διευθύνοντος συμβούλου, Σωκράτη Αναγνώστου, καθώς όπως τόνισαν αναμένουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλες τις άλλες αδειοδοτήσεις για να κάνουν, όπως δήλωσαν, την τελική τους τοποθέτηση.

Ενεργειακός κόμβος ο Βόλος

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Αχ. Μπέος, έκανε λόγο για σημαντική επένδυση επισημαίνοντας ότι ο Βόλος καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος, ενώ θα δημιουργηθούν 600 και πλέον έμμεσες και άμεσες σχέσεις εργασίας. «Αρχικά είμαστε θετικοί και θα συνδράμουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Περιμένουμε και τα περιβαλλοντικά στοιχεία του έργου για να αποφασίσουμε αν είναι ασφαλές για περιβάλλον και πολίτες. Τα αρμόδια όργανα και ίδιοι επενδυτές θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Εύχομαι καλή διαμονή στο Βόλο και σύντομα να υπάρχουν προϋποθέσεις να ξεκινήσει αυτό το έργο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Σωκράτης Αναγνώστου, επισήμανε ότι η επένδυση αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του λιμανιού που εκπροσωπεί, ενώ θα καταστήσει το Βόλο ενεργειακό κόμβο, θα βοηθήσει τις βιομηχανίες της περιοχής που θα έχουν πιο φθηνή ενέργεια για να αναπτυχθούν. Επιπλεόν αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από πλουραλιστικούς ενεργειακούς παρόχους. «Έχουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου που έρχεται από την Τουρκία. Καλό είναι να βρούμε κι άλλες  πηγές για να μην έχουμε ανάγκη όταν συμβαίνουν  γεωπολιτικές αναταράξεις. Αυτή τη στιγμή το όλο έργο είναι στην αδειοδότηση της ΡΑΕ, αλλά μετά είναι σημαντικές οι επόμενες αδειοδοτήσεις με κορυφαία την ΜΠΕ που θα τεθεί σε γνώση όλων και εκεί θα γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο». Τέλος τόνισε ότι το έργο δεν επηρεάζει την δραστηριότητα του λιμανιού και ευχήθηκε να υλοποιηθεί γρήγορα.

Γιατί επελέγη ο Βόλος για την επένδυση

Ο εκπρόσωπος της Exxon Mobil κ. Μπλάκγουελ επισήμανε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μετατρέψει το ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας, της Νότιας Ευρώπης, των Βαλκανίων και πολλών Μεσογειακών χωρών ενώ ενεργειακά θα διασφαλίσει το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών εισαγωγής ΥΦΑ στην Ελλάδα και μπορεί να καλύψει ένα μέρος της αγοράς γειτονικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος της Mediterranean Gas, κ. Χέρμαν, επισήμανε ότι επελέγη ο Βόλος για την γεωπολιτική του θέση καθώς στο λιμάνι του Βόλου θα μεταφέρεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον Κόλπο του Μεξικού δια θαλάσσης και στη συνέχεια διά ξηράς ή διά θαλάσσης σε Βαλκάνια, υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος, ο Έλληνας διαμεσολαβητής,  επισήμανε ότι μέσω αυτής της επένδυσης θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή το καύσιμο την ελληνική βιομηχανία. Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει τις υποδομές για να γίνει και η διασύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου για τη διανομή. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες ενώ το Μάρτιο του 2023 θα «θέλαμε να δούμε το πρώτο πλοίο να φθάνει στο λιμάνι του Βόλου».

Επισήμανε ότι το έργο θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποιησης, την πλωτή προβλήματα με πολλαπλά σημεία πρόσθεσης , υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου, νέο μετρητικό ρυθμιστικό σταθμό, δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ, εκφόρτωση από δεξαμενόπλοια μεταφορά ΥΦΑ στις κρυογενικές δεξαμενές, αντλίες αναρρόφησης ΥΦΑ προς μονάδα αεριοποίησης, αεριοποίηση του ΥΦΑ.

Θα συμβάλει δε στις δραστηριότητες του λιμανιού καθώς μπορεί να αποτελέσει βάση για την πλήρη ανάπτυξη της αλυσίδα του ΥΦΑ στο λιμάνι του Βόλου για τον ανεφοδιασμό πλοίων (LNG Bunkerin), θα ενισχύσει και θα διευκολύνει την τροφοδοσία μεσογειακών νησιών σε LNG.CNG, βάση τροφοδοσίας μη διασυνδεδεμένων με το ΕΣΦΑ περιοχών, μέσω φορτηγών βυτίων μεταφοράς, δημιουργία TransitHub ποσοτήτων ΥΦΑ και ΦΑ προς τις γείτονες χώρες και διασύνδεση με άλλα λιμάνια της Μεσογείου.