Τιμούν την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τους ναζί

Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου κατάθεση στεφάνων, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη Αποθήκη, χώροι εκτέλεσης αγωνιστών κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (παράρτημα Μαγνησίας) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Πέρασαν 77 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική, γερμανική κατοχή. Είμαστε εδώ και τιμάμε τους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, αυτούς που έδωσαν ακόμα και ζωή τους για να μείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Ένα κατόρθωμα του αγωνιζόμενου λαού, που δεν προσκύνησε, δεν τρομοκρατήθηκε από τον τότε συσχετισμό δύναμης. Με τις οργανώσεις του, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος.
Τιμάμε τους απελευθερωτές της πόλης. Τους μαχητές και τις μαχήτριες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ. Εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν με το όπλο, με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς από την πείνα, στα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου, κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης
Οι φτωχογειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας κατά τη ναζιστική γερμανική κατοχή της περιόδου ’40-’44 ήταν αυτές που σήκωσαν στους ώμους την αντίσταση, αλλά και την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η οργάνωση των αγωνιστών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μαχητών του ΔΣΕ, των απογόνων και των φίλων της Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι περήφανη για το μεγαλειώδη αγώνα της περιόδου 1941-1944, όπως και για την μεγαλειώδη ένοπλη ταξική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που ακολούθησε.
Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος με την πείρα των αγώνων της περιόδου 1940-1949. Με τη δράση μας συμβάλουμε στην οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική -αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Έχουμε χρέος να γνωρίζει την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας η νέα γενιά, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Γι’ αυτό τον λόγο και σήμερα είμαστε απέναντι στα σχέδια εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα, που έχουν τις υπογραφές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.). Ο λαός του Βόλου πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να μετατραπεί η πόλη μας και η Μαγνησία σε δολοφονική αμερικανονατοϊκή βάση. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Αντιπαλεύουμε την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που δίνουν αέρα στα πανιά στα διάφορα ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα για να ξεδιπλώσουν τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία τους. Ο τροχός της ιστορίας γύρισε μπροστά όταν ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, πήρε την τύχη του στα χέρια του. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οργανωμένοι στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς τους δεν τρομοκρατούνται από τα φασιστοειδή που το σύστημα ξεθάβει. Δεν θα επιτρέψουν τα σχολεία και οι γειτονιές τους να αποτελέσουν “φωλιές” των φιδιών που στάζουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού, θα στείλουν πίσω στις τρύπες τους τα μαντρόσκυλα του συστήματος που απλώνουν χέρι σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, σε όσους αγωνίζονται.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) μαζί με το ΚΚΕ, που δημιούργησε το μεγαλείο της ΕΑΜικής Αντίστασης, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει με συγκεκριμένα μέτρα και πράξεις τις γερμανικές πολεμικές οφειλές. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να τις πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας.
Συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία, για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά και στην καταπίεση.
Για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μαγνησίας, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και των βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου και Κ. Παπανάτσιου, για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από την ναζιστική κατοχή:

77 χρόνια συμπληρώνονται στις 19 Οκτωβρίου από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη μας.
Αυτή η μέρα ήταν ένα αποφασιστικό χτύπημα για τη συντριβή του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.
Αυτή τη μέρα, τιμούμε τους αγώνες των Δημοκρατικών πολιτών του νομού μας που αγωνίστηκαν με γενναιότητα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτή τη μέρα, τιμούμε τη μνήμη των πολλών αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν ανηλεώς από τους ναζί στα μαρτυρικά χωριά μας.
Αυτή τη μέρα, τιμούμε τις γυναίκες και τους άνδρες κάθε ηλικίας, που οργανώθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την Εθνική Αλληλεγγύη διώχνοντας τους ναζί και δημιουργώντας, στα μέρη που απελευθέρωσαν, θεσμούς αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες αυτοδιοίκησης.
Στις μέρες μας δυστυχώς τα θεμέλια του φασισμού και του ναζισμού δεν έχουν εκριζωθεί. Εκφράζονται ακόμη ανοικτά μέσα από ακροδεξιά μορφώματα που δρουν στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ορισμένες χώρες της οποίας δυστυχώς καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει τα θλιβερά περιστατικά, πριν λίγες ημέρες, με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές στη Σταυρούπολη και το Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει Υπουργικούς Θώκους σε βουλευτές της με σαφή ακροδεξιά ρητορεία και παρελθόν.
Πέρυσι η καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ ήταν το επιστέγασμα της κινητοποίησης του δημοκρατικού κόσμου ενάντια στη δολοφονική της δράση. Ταυτόχρονα ήταν μια σημαντική νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε. Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και στον φασισμό, η πάλη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας, πρέπει να είναι διαρκής.
Χρειάζεται και πάλι, όπως και τότε, ένα μαζικό λαϊκό κίνημα με στόχους τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Ένα κίνημα που θα δώσει στους νοσταλγούς του ναζισμού μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσαν οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, τις θυσίες και τον αγώνα των οποίων θυμόμαστε και τιμάμε με την αφορμή της σημερινής επετείου.
Στο ίδιο έργο θεατές δεν θα ξαναγίνουμε. Τον φασισμό και τον ναζισμό θα τον πολεμάμε πάντα.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη 

Δήλωση της πρώην υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη για την απελευθέρωση του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα
«Στις 19 Οκτωβρίου 1944, ο Βόλος απελευθερώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια γερμανικής κατοχής. Τα χνάρια των ναζιστικών θηριωδιών, αποτυπωμένα σε διάφορα σημεία της πόλης όπως την Πλατεία Ελευθερίας, την Κίτρινη Αποθήκη, το Καζανάκι, την Δράκεια, τις Μηλιές, αντανακλούν μέχρι σήμερα την βαριά σκιά του ναζισμού αλλά και τον άνεμο της ελευθερίας.
Τα μηνύματα εκείνης της περιόδου για την δημοκρατία, την ενότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη , στις μέρες μας καθίστανται επίκαιρα. Η ιστορία μάς διδάσκει την αναγκαιότητα της συνεχούς και ακατάπαυστης πάλης ενάντια στο ναζισμό και τους υπερασπιστές του.
Ο Βόλος τιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας, των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Είναι χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες εκείνης της εποχής, να διασώσουμε την ιστορική μνήμη του Βόλου, καθώς η 19η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία ιστορική ημέρα και να δώσουμε το μήνυμα της αντίστασης και των αγώνων και στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε»