«Καμία επανάπαυση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μαγνησίας»

Συνάντηση με τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κ. Βολιώτη και Σ. Λημνιό, είχε ο Πρόεδρος της Πράσινης Αριστεράς Θράσος Φωτεινός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο.

Από την Πράσινη Αριστερά, το μέλος της Δ.Ε. Παντελής Μαστρογιάννης παρουσίασε τους 5 άξονες της πρότασης για την Μαγνησία που είναι: Αγροτική οικονομία, Βιώσιμη Ανάπτυξης, Μεταφορές – -Επικοινωνίες – χωροταξία – Περιβάλλον, Υγεία – Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός.

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία επισημάνθηκαν τα βασικά προβλήματα στη Μαγνησία και συμφωνήθηκε ότι ο αγώνας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF δίνεται μαζί με αυτόν για την προστασία του Παγασητικού, με την πλήρη λειτουργία του Βιολογικού, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς των πολιτών. «Δεν δικαιολογείται καμία επανάπαυση. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι συνεχής και μακροχρόνιος. Οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ¨νίπτουν τα χέρια τους¨. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει να λειτουργούν για τους πολίτες», τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση.

Σχετικά με το θέμα που αφορά τη δημιουργία αποθήκης υγροποιημένου αερίου στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού, επισημάνθηκε η προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης του από τους πολίτες του Βόλου με φανερό σκοπό να δημιουργήσουν (ο Δήμος Βόλου και ο ΟΛΒ) τετελεσμένα πριν υπάρξει έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας. «Θέματα υποβάθμισης του λιμανιού και όχι μόνο περιβαλλοντικής, με την εγκατάσταση υπερμεγέθων κατασκευών στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου που θα απαιτούν και την προσέγγιση και παραμονή στον χώρο μεγάλων πλοίων μεταφοράς (τάνκερ) από όπου θα γίνεται η εκφόρτωση αερίου… Το θέμα αυτό δεν θα περάσει στο ¨ντούκου¨ όπως επιδιώκει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Δήμαρχος Βόλου, αλλά θα τεθεί στους πολίτες που θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», τόνισαν τα στελέχη της Πράσινης Αριστεράς και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Άλλα περιβαλλοντικά θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την προστασία της λίμνης Κάρλας, τους βιολογικούς και την αποχέτευση στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου, την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση κ.α., το νερό πηγαίο, τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, την προστασία και αναβάθμιση των υφιστάμενων, το κυκλοφοριακό στην πόλη του Βόλου, την καθαριότητα, τα αδέσποτα, την προστασία του Πηλίου και τις ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, από υπερεκμετάλλευση (κτίσιμο οριζόντιων πολυκατοικιών- συγκροτημάτων κατοικιών κ.α.).

Όλα αυτά, όπως τονίστηκε, προϋποθέτουν την ενεργή παρουσία των πολιτών στους αγώνες, την λειτουργία κινημάτων αδέσμευτων από εξαρτήσεις, ώστε να κινητοποιούν όλους αυτούς που τώρα παρακολουθούν περιμένοντας κάποιο θαύμα που όμως ποτέ δεν έρχεται.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να είναι σε συνεχή διάλογο και αλληλοενημέρωση, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.

Ο Πρόεδρος της Πράσινης Αριστεράς κ. Φωτεινός επισήμανε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να ενσωματώσει στις πολιτικές του, την διεκδίκηση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλημάτων της κάθε περιοχής της χώρας. Η οικολογική διάσταση είναι καθοριστική στην πολιτική και προγραμματική τακτική της Πράσινης Αριστεράς.