Χωρίς φάρμακα για να σωθούν ζωές από τον covid το Νοσοκομείο του Βόλου

Ελλείψεις σε φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενών με covid καταγράφονται στο Νοσοκομείο του Βόλου. Σχετικές καταγγελίες έγιναν από τον υπεύθυνο γιατρό των κλινικών covid κ. Χαράλαμπο Μάνδρο. Ο ίδιος με επίσημα έγγραφα στη διοίκηση ζητάει εξηγήσεις για τις ελλείψεις στα φάρμακα και δηλώνει πως χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να υπάρχει κάλυψη 90 νοσηλευομένων.
Ο κ. Μάνδρος αναφέρει πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις για το φάρμακο kineret-anakinra και πλήρης απουσία για το φάρμακο RoActemra-Tocilizumab (μονοκλωνικό). Τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση ιδίως νέων ασθενών με υπεραντίδραση του ανοσολογικού τους συστήματος (όπως και αυτοί που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο) και είναι αναγκαία η όσο το δυνατόν γρηγορότερη χορήγησή τους από την είσοδο ακόμα του ασθενούς. Υπάρχει, μάλιστα, και σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ.
«Ενημερώστε με που οφείλεται η δυσλειτουργία, εάν είναι μόνιμη η αφορά σε παροδικό πρόβλημα”, τονίζει.

Επίσης ο κ. Μάνδρος με άλλο έγγραφό του κάνει λόγο για επισφαλή εφημέρευση της Β΄ Παθολογικής και των κλινικών covid. Κάνει λόγο για εξέλιξη ενός κύματος νοσηλειών και κρουσμάτων και πλέον ένας εφημερεύων γιατρός επιμελητής παθολόγος να έχει την ευθύνη 90 και πλέον ασθενών. Είναι «προφανές ότι αυτό είναι αδύνατον και εξαιρετικά επικίνδυνο. Κατόπιν τούτων οι όποιες εφημερεύσεις των κλινικών είναι εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες». Επισημαίνει ότι, με βάση της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ, την ευθύνη των ασθενών με covid μπορούν να την έχουν μόνοι οι γιατροί ειδικοτήτων παθολογίας, λοιμωξιολογίας, πνευμονολογίας και εντατικολογίας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ντόκος δήλωσε πως δεν είχε ενημέρωση για τις ελλείψεις στα φάρμακα και εγκαλεί σήμερα τον υπεύθυνο του Φαρμακείου.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και το Νοσοκομείο έγκαιρα έχει κάνει τον προγραμματισμό του, δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει και τρίτη κλινική covid το επόμενο διάστημα λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

Σήμερα, στις δύο κλινικές covid νοσηλεύονται 59 άτομα ενώ στην ΜΕΘ covid οκτώ και πέντε στη μονάδα αρνητικής πίεσης. Το νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτει τις δύο κλινικές covid και τη μονάδα αρνητικής πίεσης είναι 32 νοσηλευτές ενώ η ΜΕΘ έχει το δικό της προσωπικό. Όπως τονίζεται, όταν απαιτείται, γίνεται ανακατανομή του προσωπικού, όπως θα γίνει και στην περίπτωση που ανοίξει και η τρίτη κλινική covid.