Ο κόσμος του δημάρχου Βόλου και η σκληρή πραγματικότητα

Μια κοινωνία που μετρά κάθε μέρα νεκρούς οφείλει να είναι προετοιμασμένη ώστε να προβλέπει, να προλαμβάνει, να εντοπίζει, να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πανδημία με απόλυτο συντονισμό. Κάθε μέρα όμως γινόμαστε μάρτυρες της επικράτησης του χάους που συνεχώς επεκτείνεται, με ευθύνη κυρίως της Κυβέρνησης που δίνει τον τόνο.

Και όσο το χάος επεκτείνεται , με αιχμή στην περίπτωση του Βόλου το «αθωράκιστο» Νοσοκομείο και τους ανεβολίαστους «ταλιμπάν», τόσο μεγαλώνει η απόσταση από την κοινή λογική. Κανείς δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να ακολουθήσει κανόνες,  παρότι μας υπενθυμίζουν κάθε μέρα οι νεκροί επίμονα και επώδυνα, ότι κανένας δεν είναι ασφαλής εάν δεν είναι όλοι ασφαλείς.

Χωρίς να υποτιμά κανείς την ανάγκη να ξεδώσει ο λαός και να βγάλει selfies με τους αγαπημένους του αοιδούς, ο δήμος Βόλου όφειλε να μη ζει στον κόσμο του, αλλά  πριν οργανώσει τις ανοιχτές στο κοινό χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και πριν υπογράψει συμβόλαια για  απευθείας αναθέσεις να μιλήσει  με το υπουργείο Υγείας, με την Πολιτική Προστασία, με την επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου, με την Περιφέρεια που ζήτησε ακύρωση όλων των εκδηλώσεων -και που πρώτος ανταποκρίθηκε ο δήμος Λαρισαίων -και με την Αστυνομία.

Η αστυνομία θεωρείται υπεύθυνη από τον δήμαρχο -που προσκαλεί το κοινό σε μαζικές εκδηλώσεις -να λάβει μέτρα για αποφυγή του μοιραίου συνωστισμού. Δηλαδή ο ίδιος καλεί μαζικά τους πολίτες να μετέχουν , αλλά ταυτόχρονα και την αστυνομία να επιβάλλει 300άρια σε πρόστιμα εφόσον διαπιστώσει τον συνωστισμό. Εάν δεν το πράξει θα είναι υπόλογη η τοπική ηγεσία της. Δηλαδή, ένας απίστευτος κυκεώνας ευθυνών θα αρχίσει με φόντο την εφαρμογή του Νόμου για την αποφυγή της διάδοσης της διασποράς. Είπε ο δήμαρχος πως η πίεση που δέχονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν αφορά τον ίδιο αλλά την Κυβέρνηση. Δικαίωμά του να κλείνει τα μάτια και να φοράει το κουστούμι του “ανεύθυνου άρχοντα”.

Προτεραιότητα όμως έχει η ανθρώπινη ζωή και τίποτα άλλο και όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα από τον δήμαρχο είναι εκτός πραγματικότητας. Όχι γιατί υποτιμά κανείς την ψυχαγωγία, την γιορτή, την χαρά, τις selfies ,  αλλά γιατί η επιβίωση όλων μας και η προστασία του ΕΣΥ είναι πάνω από όλα και από όλους. Σταχυολογήσαμε μόνο τρεις αναφορές του Α. Μπέου που κάλεσε χιλιάδες κόσμου να μετέχουν στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις  και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

-“Θεωρώ ότι έχουν παρθεί μέτρα και το σύστημα υγείας είναι σε καλό δρόμο

-Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει είναι για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς αλλά αφορά την Κυβέρνηση και όχι εμένα.

-Θα φιλοξενήσουμε χιλιάδες κόσμο. Στους εξωτερικούς χώρους ότι γίνεται αφορά την ελληνική αστυνομία και όχι εμάς…”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ