Αυθαίρετα: «Παράθυρο» για μόνιμη τακτοποίηση σε αιγιαλό

Ακόμα μία παράταση ζωής – έως το τέλος Μαρτίου του 2022 – στις αυθαίρετες κατασκευές σε απολύτως ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο αιγιαλός, η παραλία, οι παρόχθιες ζώνες, οι λίμνες, κλπ δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται στο μπουκέτο των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης αφήνοντας και «παράθυρο» μόνιμης τακτοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι για πολλές απ΄ αυτές τις κατασκευές (ξενοδοχεία, παραλιακά εστιατόρια ή beach bars) είχαν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινωθεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα κατεδαφίσεων με προϋπολογισμό ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διακόπηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Η διατύπωση του άρθρου και της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία μάλιστα όχι μόνο δίνει μία ακόμα παράταση σε αυθαίρετες κατασκευές «έργων κάθε είδους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αλλά φαίνεται πως λειτουργεί και ως προάγγελος για επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης των συγκεκριμένων παρανομιών, κάτι που έως τώρα ήταν αδύνατο.

Να σημειωθεί ότι η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό ή παραλία αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου τέτοιου είδους αυθαίρετα δεν είχαν συμπεριληφθεί ούτε στους νόμους τακτοποίησης.

Η τροπολογία, πάντως, ανάβει πράσινο φως και στην αναστολή κατεδάφισης και για αυθαίρετα που «σηκώθηκαν» μεσούσης της πανδημίας καθώς ορίζει συγκεκριμένα πως «Αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2022 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης χρήσης αυτών».

Καμπανάκι ωστόσο χτυπά η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, που σχεδόν προαναγγέλλει την επιχείρηση δια παντός διατήρησης αυτών των αυθαίρετων κατασκευών αφού σημειώνεται πως «Αναμένεται άλλωστε, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».

Ενδιαφέρομαι για Θερμομόνωση
Την τροπολογία υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος τονίζοντας ότι η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9 Μαρτίου 2021 και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, κλπ, «έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθούν ενδεχόμενες διαδικασίες νομιμοποίησης – τακτοποίησης, μία δυνατότητα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία», επεσήμανε.

Το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε την αναγκαιότητα αναστολής εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορονοιού, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που περιόρισαν τη δράση της Διοίκησης, κατέστησαν αδύνατη προσωρινά ή οδήγησαν ατην καθυστέρηση της νομιμοποίησης/τακτοποίησης των εν λόγω έργων με αποτέλεσμα να επίκειται εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους στο άμεσο μέλλον, καθώς η αναστολή εκτέλεσης που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 247 του ν. 4782/2021 και έληξε στις 31 Οκτωβρίου.

Οι κατασκευές αυτές αφορούν μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και ναυτικούς ομίλους και τον περασμένο Μάρτιο είχε δοθεί μία ακόμα παράταση περίπου οκτώ μηνών.

Πηγή: ethnos.gr