Ο “μισός” Βόλος στο εδώλιο απέναντι στον παραλογισμό και την πολιτική ντροπή

Η «μισή» πόλη θα καθίσει αύριο στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση εναντίον 12 νυν και πρώην δημοτικών συμβούλων που έθιξαν, λέει, την τιμή και την υπόληψη της δημοτικής αρχής. Οι 12  σύμβουλοι αποκάλεσαν «μπράβους» κάποια … χριστιανόπουλα που ακροβολίζονταν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και  τις μετέτρεπαν  σε … Βιετνάμ, επειδή κάποιοι περίεργοι τύποι …, πολίτες τους λένε , διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για καίρια θέματα της πόλης. Οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι αφού έκαναν λόγο για παρουσία «μπράβων» στο δημοτικό συμβούλιο έλαβαν την απόφαση να μην μετέχουν στις συνεδριάσεις για να προστατέψουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και την σωματική τους ακεραιότητα. Στα υπομνήματά τους αυτές οι καταγγελίες κυριαρχούσαν, αλλά ουδείς θεσμικός φορέας και ελεγκτικός μηχανισμός έδωσε σημασία. Αντίθετα, όχι μόνο τους αγνόησαν αλλά και τους υπονόμευσαν.

Δεν ζητούσαν ρουσφέτια πολιτικής επιβίωσης αλλά ζητούσαν θεσμικά και αυτονόητα την προστασία τους και την προστασία του θεσμού.

Όποιος γνωρίζει ελάχιστα από το παρασκήνιο αντιλαμβάνεται τον δόλο και την συμπαιγνία εις βάρος τους αλλά και μια αντίληψη ότι στο «κάτω-κάτω δεν βλάπτει κανέναν ότι συμβαίνει στο Βόλο» . « Δεν βλάπτει το κομματικό μας ταμείο», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει την σκυτάλη η ΝΔ η οποία σφράγισε και επισημοποίησε την εκτροπή. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, απλά είπε ότι «εμάς δεν μας βλάπτει, τόσους δικούς μας έχουμε μέσα στον Μπέο». Αυτή είναι η κουλτούρα μιας ακραίας κομματικής παρακμής και άθλιας διαπλοκής για τις ψήφους … και η ζωή συνεχίζεται με ελάχιστους ανθρώπους να προσπαθούν και να καταρρακώνονται καθημερινά. Αυτή είναι μια στρέβλωση των αξιών. Δημόσιοι λειτουργοί και κόμματα που αποκτούν μια ιδιόρρυθμη «συνείδηση δικαίου», είτε γιατί διαπλέκονται είτε γιατί φοβούνται. Κανένα δίλημμα δεν τέθηκε ποτέ ως προς τη νομιμότητα και το ήθος αλλά μόνο «ως προς τι μπορούμε να κάνουμε για να μην θίξουμε το κομματικό ταμείο ή να έχουμε την δημοσιοϋπαλληλική ησυχία μας, όσο ψηλά και αν βρισκόμαστε στην ιεραρχία , όσες και εάν είναι οι ευθύνες μας».

Καμία οριοθέτηση για το αδιανόητο αυτό πλαίσιο «όπου όλα επιτρέπονται».

Για τους 12 που δικάζονται δεν υπήρξαν διλήμματα και ακολούθησαν μια συγκεκριμένη στάση. Αλλωστε είναι γνωστοί επιστήμονες και επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς “σκιές” .

Αυτό που εξοργίζει είναι η εξάρτηση θεσμών και κομμάτων από κάθε μορφής δημοκρατικά νομιμοποιημένων αλλά αδιαφανώς και αντιδημοκρατικά λειτουργούντων μηχανισμών εξουσίας και παραεξουσίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ