Η πρώτη οργανωμένη διάβαση του μονοπατιού του Πηλίου από τη Μακρινίτσα, μέχρι την Άφησσο

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), υποδέχεται την πρώτη οργανωμένη διάβασή του. «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που γίνεται πλέον πραγματικότητα. Βασικός στόχος, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να δώσει την δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Επιπροσθέτως, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.
Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιου του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.
Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Το υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον».
Την όλη δράση υιοθέτησε ο Όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Ήδη ο Αντιπρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», π. Απόστολος Μαλαμούσης, προγραμματίζει σειρά επαφών με τις αρχές της Βαυαρίας για την προώθηση του στους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς της περιοχής.

Που βρίσκεται το έργο
Από την ανακοίνωση της δράσης, η «Μαγνήτων Κιβωτός», δουλεύοντας σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών, που υλοποίησε κυρίως με την ομάδα του Νίκου Μαγγίτση, προωθεί την ολοκλήρωση και την παράδοση σε χρήση το έργου. Από τον Μάϊο του 2021 το έργο πήρε και επίσημη υπόσταση με την σύνταξη «Μελέτης αποτύπωσης και σήμανσης» από τους Μελετητές, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κατερίνα Ζαγκαρέτου, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έλαβε και την «Έγκριση εργασιών απλής συντήρησης μονοπατιών», από το Δασαρχείο Βόλου.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός
Ο άμεσος προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθεί και να είναι επισκέψιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους ο Ιστότοπος του μονοπατιού,  να ολοκληρωθούν και να κυκλοφορήσουν εικόνες χαρτών σε JPEG με το σύνολο της διαδρομής και τα 12 ημερήσια τμήματα (12 χάρτες σε υψηλή ανάλυση), και τέλος, μακέτες πινακίδων σε πρωτόκολλο PDF, έγκριση και πραγματοποίηση σήμανσης προκειμένου να παραδοθεί σε κοινή χρήση. Παράλληλα ο Νίκος Μαγγίτσης ετοιμάζει Βιβλίο – Οδηγό με πλήρη στοιχεία για τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία που συναντούν στη διαδρομή οι περιπατητές.
Άμεσος και εφικτός στόχος είναι το συνολικό Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου μήκους 168 χλμ. να είναι προσπελάσιμο και σηματοδοτημένο την προσεχή Άνοιξη του 2022, και να δέχεται τους περιπατητές.
Όλα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, από αυτούς που πολύ έντονα βιώνουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Η πρώτη οργανωμένη διάβαση (Πρώτος Διασκελισμός) μέρους του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου»
Με πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Μαγγίτση, προετοιμάζεται η πρώτη οργανωμένη διάβαση του τμήματος του Μ.Μ.Π. από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Άφησσο, το τριήμερο Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021. Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές της χώρας μας, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που οργανώνουν περιπατητικές περιηγήσεις. Επιπλέον μετέχουν επίσημα οι δύο μεγάλοι φορείς της περιοχής μας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου, με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη και «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Ιατρού.
Στόχος της πρώτης αυτής δράσης, πέραν της ευρύτερης διάδοσης του Μ.Μ.Π. είναι και η κατάθεση από την πλευρά των συμμετεχόντων, εμπείρων διεθνών περιπατητών, ιδεών, παρατηρήσεων και προτάσεων, προκειμένου η τελική εμφάνιση της όλης δράσης να είναι κατά το δυνατόν πλήρης κατά την οριστική παράδοσή της σε χρήση από το κοινό.

Το πλήρες πρόγραμμα της Εναρκτήριας Διάβασης
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021: Συνάντηση στον μικρό χώρο στάθμευσης πάνω από τις Αηδονοφωλιές στον Άγιο Ονούφριο στις 14:00. Στη συνέχεια μετάβαση στη Μακρινίτσα με Mini bus. Καλωσόρισμα στην Πλατεία της Μακρινίτσας με καφέ ή ρόφημα. Εκκίνηση στις 16:15 της πεζοπορίας με τη Διαδρομή Πορταριά – Χάνια. Άφιξη στις 19:30 περίπου. Τακτοποίηση στα δωμάτια και δείπνο στους καλεσμένους.
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021: Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Η διαδρομή που θα περπατήσουν οι προβεβλημένοι οδηγοί μονοπατιών είναι: Χάνια, Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, Κορυφές Γολγοθάς, Σχιτζουράβλι, Δραμάλα, θα συνεχίσουν στα χωριά Μούρεσι, Νταμούχαρη και θα ανηφορίσουν στην Τσαγκαράδα. Άφιξη στις 18:00 περίπου, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο (δείπνο).
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021: Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Στην τελευταία αυτή διαδρομή θα λάβουν μέρος μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που για τον σκοπό αυτό θα φτάσουν στα Χάνια. Η τελευταία διαδρομή είναι: Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι, Μηλιές, Φράγμα Παναγιώτικο, Αφέτες, Άφησσος. Άφιξη στην Άφησσο στις 15:00 περίπου. Αποχαιρετιστήριο γεύμα στους καλεσμένους, στη διάρκεια του οποίου θα κατατεθούν και θα καταγραφούν οι απόψεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων. Αναχώρηση από την Άφησσος στις 16:30, μετακίνηση των καλεσμένων στον Άγιο Ονούφριο. Επιστροφή στις εστίες τους.

Kentavros