Αδιάβατο το μεγάλο … χορηγούμενο μονοπάτι για τον Βόλο

Η πρώτη διάβαση «του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», ξεκινά σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 15.30 από την Πλατεία της Μακρινίτσας, με μεγάλο χορηγό την ΑΓΕΤ…

“Βασικός στόχος σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή τη “Μαγνήτων Κιβωτός” και την Μητρόπολη Δημητριάδος “να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να δώσει την δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου”. Καταλάβατε; Απόλυτα, πιστεύουμε.

Το περιβάλλον, τους περιβαλλοντικούς πόρους, την ολιστική προσέγγιση για αειφόρο ανάπτυξη την μετρούν στη Μητρόπολη με το χορηγικό πρόγραμμα της ΑΓΕΤ. Εάν δεν ήταν αληθινό, θα ήταν φάρσα κακόγουστη.

Μα, ρυπαίνει η ΑΓΕΤ που είναι μέσα στην καρδιά της πόλης και καίει σκουπίδι, θα αναρωτηθεί κανείς.

Οχι βέβαια είναι η εύλογη απάντηση…

Ποιος ρυπαίνει; Κανείς.

Γιατί η πόλη του Βόλου είναι μια από τις πλέον επιβαρυμένες; Ουδείς γνωρίζει. Πρόκειται περί ανεξήγητου φαινομένου.
Γι΄αυτό και ολόκληρη Μητρόπολη αγνοεί ότι το κόστος που προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ανυπολόγιστο. Γιατί απλά δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα. Χορηγούς την ενδιαφέρει να “μαζεύει” και δεν νοιάζεται ποιος πληρώνει, για ποιον λόγο πληρώνει και σε ποια κολυμπήθρα θέλει να εξαγνιστεί. Εχει η εκκλησία πολλές διαθέσιμες άλλωστε και όλους τους κιμπάρηδες χορηγούς χωράει…

Αγνοούν όμως ότι με τον φόβο μη σταματήσει να γράφει το «τεφτέρι» της στρεβλής ανάπτυξης, φτάσαμε να μετράμε 4.500 εισαγωγές κάθε χρόνο στο Νοσοκομείο από τα επεισόδια της ρύπανσης και … πουλούν αειφορία.

Από την πολιτική μιας εξίσου μεγάλης “επιχείρησης” όπως η Μητρόπολη Δημητριάδος  απουσιάζει η κατανόηση του προβλήματος και η αποδοχή του. Η αποδοχή είναι απολύτως απαραίτητη για να κατανοήσει κανείς πως ένα διαφορετικό μοντέλο θα ανατρέψει τη δύσοσμη και άρρωστη πραγματικότητα που βιώνουμε. Η Μητρόπολη όμως απλώνει το ένα χέρι για χορηγίες και από το άλλο δίνει αντίδωρο στον χορηγό. Το μεγάλο μονοπάτι για όλους εμάς που ζούμε στην πόλη είναι αδιάβατο και … συγχωροχάρτια μετά χορηγιών δεν δίνει κανείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ