Την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων τους και διασφάλισης ίσων ευκαιριών για τα Άτομα με Αναπηρία, επισημαίνουν στα μηνύματά τους βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ:
Η Ζέττα Μακρή
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας καλεί να δεσμευτούμε προσωπικά και συλλογικά, ηθικά και ουσιαστικά στην εξασφάλιση της δικαιωματικής συμμετοχής όλων των ανθρώπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, ως μέλη μιας ανοιχτής και, χωρίς εμπόδια, δημοκρατικής κοινωνίας, και, ταυτόχρονα, να αναδείξουμε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει την αυτονομία και την ευημερία τους με ίσους όρους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία φωτίζει την Παιδεία με αισιοδοξία και πίστη στις ικανότητες και δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία ή και εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η εκπαίδευση όλων, ανεξαιρέτως, των μαθητών με και χωρίς αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εκλαμβάνεται ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που αφορά όλους και καθορίζει, με σαφήνεια και πληρότητα, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν, προκειμένου να αίρονται φραγμοί και περιορισμοί, που δεν επιτρέπουν τη ισότιμη συμμετοχή κάθε μαθητή σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής.
Με την προσοχή μας να στρέφεται στην ολιστική θεώρηση και πράξη, που έχουμε κατά νου όταν αναφερόμαστε στην συμπεριληπτική εκπαίδευση, προωθούμε το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Παιδείας για την Ισότιμη Πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην Εκπαίδευση, με έμφαση στη συμπεριληπτική εκπαιδευτική μεθοδολογία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και του προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού υλικού, προβλέποντας μία εκτεταμένη σειρά δράσεων, που αποσκοπούν στην προαγωγή της ισότιμης πρόσβασης παιδιών και νέων σε μία ποιοτική, ενταξιακή εκπαίδευση και στην αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς χρόνιων και πολυεπίπεδων προκλήσεων.
Μια από τις προκλήσεις και η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία.
Μέσα από τους σκοπούς της εκπαίδευσης καλλιεργούμε στα παιδιά μας αξίες, όπως η συνεργατικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμών, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ατομική και κοινωνική ελευθερία.
Το νέο σχολείο επιδιώκει να καμαρώσει τον σημερινό μαθητή να εξελίσσεται στον αυριανό ενεργό δημοκρατικό πολίτη, που σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο, αγωνίζεται για τη διαφύλαξη των ανθρωπιστικών αξιών, προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα, ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της αξιοπρεπούς καθημερινότητας, της αυτονομίας και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.
Οι συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους εξακολουθούν και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, έναν αποκλεισμό που γιγάντωσε η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και συντηρεί η νέα κρίση της πανδημίας.
Η πανδημία του COVID-19, που συνεχίζει για τρίτη χρονιά να πλήττει τη χώρα μας, ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας του «ρημαγμένου» ΕΣΥ και τις αδυναμίες του κράτους στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Όπως τα ηλικιωμένα άτομα, έτσι και τα άτομα με αναπηρία εκτέθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, ιδιαίτερα εκείνα που διαμένουν σε κλειστές δομές και ιδρύματα.
Παράλληλα αναδείχθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και φάνηκε έντονα η μεγάλη υστέρηση της χώρας μας σε σχέση με το τι συμβαίνει διεθνώς στην ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση.
Η ημέρα αυτή δεν πρέπει να είναι απλώς μέρα υπενθύμισης αυτών που πρέπει να γίνουν ούτε φυσικά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Είναι ημέρα με ιδιαίτερη σημασία για τους συνανθρώπους μας που δίνουν με υπομονή έναν καθημερινό αγώνα ελπίζοντας ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Αυτούς οφείλουμε, αυτούς θέλουμε να ακούσουμε.
Έχουν εκφράσει λεπτομερώς και οργανωμένα τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση και ένα συνολικό πλαίσιο συνδυαστικών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που θα έχει συνέχεια και συνέπεια στο χρόνο.
Κλειδί αποτελεί, τέλος, η ενημέρωση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για ένα αύριο διαφορετικό όπου θα συνυπάρχουμε όλοι, με ή χωρίς αναπηρία, θα συνεργαζόμαστε, θα προοδεύουμε απαλλαγμένοι από στερεότυπα και σύνδρομα του παρελθόντος.
Σήμερα και κάθε μέρα γιορτάζουμε τους γενναίους συνανθρώπους μας και την ικανότητά τους να προσπερνούν τις δυσκολίες και να είναι με όλους τους τρόπους παρόντες στη ζωή, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους στο μακρύ δρόμο για την επίτευξη μιας πραγματικής, όχι τυπικής μόνο, ισότητας των ατόμων με αναπηρία.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου
3 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.
Παρά το γεγονός ότι τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία, η ανθρωπότητα δυστυχώς έχει ακόμη να διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού.
Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000.
Η στέρηση της συμμετοχής στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, στην εργασία και την εκπαίδευση, η ελλιπής προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές, την πληροφορία και την ενημέρωση, στερούν από τα άτομα με αναπηρία την δυνατότητα συμμετοχής σε όλο το φάσμα της ζωής.
Σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει να περιθωριοποιήσει την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, για την οποία η πρόσβαση σε δομές υγείας είναι κρίσιμη. Η Κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί αυτό σε σύστημα μίας νόσου. Οι πιο ευάλωτοι αδυνατούν να λάβουν κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε για το 2022 προβλέπει μειωμένες συνολικά δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ενώ οι δαπάνες για τη στήριξη και ενίσχυση των ΑμεΑ περικόπηκαν κατά 50 εκ.
Η ΝΔ κατήργησε τη 13η σύνταξη, στερώντας από τους δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας ένα σημαντικό βοήθημα, ενώ δε φρόντισε καν να εξασφαλίσει την ίση πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην τηλεκπαίδευση, πολλαπλασιάζοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ένταξης.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια ευκαιρία έκφρασης μιας προσωρινής ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί ένα φόρο τιμής στα άτομα αυτά που καθημερινά παλεύουν για μια ζωή με αξιοπρέπεια αλλά και μια υπενθύμιση της αναγκαιότητας διεκδίκησης ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους. Να συσπειρωθούμε όλοι στη μάχη για μια κοινωνία που μας χωρά όλους. Κανείς αποκλεισμένος, κανένας στο περιθώριο.
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη
Η 3η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Αποτελεί ημέρα υπενθύμισης αλλά και επαγρύπνησης για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ. Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η σημερινή παγκόσμια ημέρα πρέπει να είναι για όλους μας μια αφύπνιση της συνείδησής μας και της κοινωνικής ευαισθησίας μας και να απλώσουμε όλοι μαζί τα χέρια της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης όλων αυτών των ατόμων. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης αλλά και ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για προσβασιμότητα, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.
Με το βλέμμα στραμμένο στα δικαιώματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ας αξιώσουμε ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι!