Η πιο high-tech εκκλησία: Με video wall, on line κερί και δωρεάν rapid test

Η εκκλησία του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεώργιου στη Λάρισα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πιο εξελιγμένος τεχνολογικά ιερός ναός στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει διάφορα «καλούδια».

«Θέλω να αξιοποιώ όλες τις ανάγκες των ανθρώπων. Καταρχάς, έχουμε παιδιά που γνωρίζουν από ηλεκτρονικά συστήματα και όλη αυτή την προσπάθεια την ξεκινήσαμε από το 2013. Πρώτα με το ραδιόφωνο, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπήρχαν και στη συνέχεια με όλα τα υπόλοιπα. Έτσι κάναμε δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα. Έπειτα ήρθε ο ιός και μας βρήκε έτοιμους», εξομολογείται στο GRTimes, o πάτερ Νικηφόρος Κοντογιάννης, εφημέριος της εκκλησίας.

Ένας ναός που χάρη στις πρωτοποριακές ιδέες του πάτερ Νικηφόρου έχει θέσει την τεχνολογία στη διάθεση των πιστών και σε κάποιες περιπτώσεις τους έχει γλιτώσει ακόμη και από κλοπές. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες οθόνες. Η μία είναι στον κάτω μέρος του ναού και η άλλη στο περιστύλιο γι’ αυτούς που μένουν έξω. Μπορώ να σας πω ότι αυτό το εγχείρημα έχει πάει πάρα πολύ καλά, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θέλει να εκκλησιαστεί σε έναν Ιερό Ναό που δεν είναι πολύ μεγάλος», σημειώνει.

Προσθέτει μάλιστα ότι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κόσμος δεν φεύγει από την εκκλησία, καθώς «κάτω από τα παγκάκια έχουμε τοποθετήσει μεγάφωνα και τους παίζουμε μουσική. Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, κλασσική μουσική, οτιδήποτε τους αρέσει».

Ο μετρητής για να μην ανεβαίνεις άδικα τις σκάλες στον γυναικωνίτη
Η δεύτερη μεγάλη εφεύρεση που έχει αλλάξει τη ζωή των πιστών που προσέρχονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, είναι αναμφισβήτητα ο μετρητής θέσεων στον γυναικωνίτη.

«Επειδή υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, έχουμε τοποθετήσει μια ειδική συσκευή που ενημερώνει τους προσερχόμενους, πόσες θέσεις είναι κενές στον γυναικωνίτη ή αν υπάρχουν θέσεις γενικώς. Είναι κρίμα να ανεβαίνουν τόσες σκάλες και να διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να καθίσουν γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Τώρα πια γνωρίζουν και δεν ανεβαίνουν», αναφέρει στο GRTimes ο πάτερ Νικηφόρος. Μάλιστα, το θέμα της ιστοσελίδας φιλοξενεί και μια φωτογραφία όπου στον προαύλιο χώρο του ναού υπάρχει και τραπεζάκι πινγκ πονγκ.

On line κερί και δωρεάν rapid test
Όπως παραδέχεται ο πάτερ Νικηφόρος, η ενορία του Αγίου Γεωργίου εκτείνεται σε μια φτωχογειτονιά στο άκρο της Λάρισας, κοντά στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού. «Η ενορία μας είναι πολύ φτωχή και η εκκλησία ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες των πιστών. Με δικές μου πρωτοβουλίες την επεκτείναμε. Δεν είναι μεγάλη, ούτε και έχει έσοδα. Την πιο πολύ δουλειά, την κάνουν οι εθελοντές και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε», σημειώνει.

«Κουβεντιάζουμε με όλους όσοι έρχονται. Με επιείκεια και αγάπη, όπως πρέπει να λειτουργεί μια εκκλησία. Έρχονται και μου λένε “δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα rapid test”. Τους λέμε “δεν πειράζει, κάντε το και θα το πληρώσουμε εμείς”. Και πράγματι, τους δίνουμε τα rapid test και στη συνέχεια πηγαίνουν σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε, το κάνουν και περνούν επίσημα τα αποτελέσματά του. Ούτε το μικροβιολογικό παίρνει χρήματα γι’ αυτήν τη δουλειά. Δεν είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όμως εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε όλους», υπογραμμίζει ο ιερέας.

Επίσης, για όσους έχουν κάποιο σοβαρό λόγο και δεν μπορούν να προσέλθουν στην ενορία, μπορούν να ανάψουν το κεράκι τους, μέσω διαδικτύου. «Μπαίνουν στο galilea.gr ανάβουν εικονικά το κεράκι τους, γράφουν τα ονόματα στην εφαρμογή και στη συνέχεια εμείς τα μνημονεύουμε στις Θείες Λειτουργίες και στις Παρακλήσεις. Αυτή η εφαρμογή, σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις και μια συμβολική δωρεάν αν θέλεις στην ενορία και εμείς αργότερα του στέλνουμε την απόδειξη», εξηγεί ο π. Νικηφόρος.

«Έρχονται κοντά μας οι νέοι -On line δανειστική βιβλιοθήκη»
Όμως οι δράσεις της ενορίας δε σταματούν εδώ. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας πολλούς νέους ανθρώπους. Και κάνουμε διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, έχουμε βάλει φωτοβολταϊκά, που μας βοηθούν να καλύπτουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενέργειας που καταναλώνει η ενορία. Επίσης έχουμε δανειστική βιβλιοθήκη με 3.000 βιβλία εντός του ναού και άλλα 4.000 on – line. Έχουμε το ραδιόφωνο, έχουμε τη web-tv κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους» τονίζει μεταξύ άλλων ο π. Νικηφόρος ο οποίος λόγω και της ιδιότητας του, έχει βοηθήσει και πολλούς νέους να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά.

«Το κάνω με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και γιατί θέλω να αξιοποιώ όλες τις ανάγκες των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, έχουμε φτιάξει λαχανόκηπο, έχουμε συσσίτια για άπορους, έχουμε φαρμακείο, έχουμε ιματιοθήκη. Θέλουμε τον κόσμο να έρχεται κοντά μας, γιατί ο κόσμος είναι αυτός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε», κατέληξε ο εφημέριος της εκκλησίας του «Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου».

Πηγή: iefimerida.gr