Ο Κ. Γουργουλιάνης υπερασπίζεται τις ΜΕΘ και τους γιατρούς: « Μην πυροβολείτε τις Μονάδες Εντατικής»

Τις Μονάδες Εντατικής , στις οποίες καταλήγουν οι ασθενείς με βαριά κλινική εικόνα από τον κορωνοϊό υπερασπίζεται ο καθηγητής κ. Γουργουλιάνης δηλώνοντας πως θα πρέπει να αποσαφηνίζεται τι οδήγησε ένας ασθενή στη ΜΕΘ. Πριν ένας ασθενής καταλήξει στη ΜΕΘ , οι γιατροί που τον παραλαμβάνουν δεν γνωρίζουν ποια αγωγή ακολούθησε, εάν άργησε να απευθυνθεί σε γιατρό , εάν ήθελε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο. «Όταν παραλαμβάνουν έναν ασθενή σχεδόν νεκρό, ευθύνονται οι ΜΕΘ και οι γιατροί», αναρωτήθηκε με δήλωσή του στα gegonota.news , όταν ρωτήθηκε με αφορμή ανάρτησή του. Όπως τόνισε ο ίδιος, «τα τελευταία αρκετά χρόνια μαθαίνουμε στους φοιτητές της Ιατρικής ,ότι η διαδικασία της έρευνας είναι σύνθετη, αλλά τα αποτελέσματα της είναι συνήθως απλά. Μια σημαντική έρευνα
οφείλει να τροφοδοτεί με νέα ερωτήματα την επιστημονική κοινότητα. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της και μετά από πολλές ανατροφοδοτήσεις παράγονται γνώσεις . Όσο δύσκολα οι σοβαροί επιστήμονες κατακτούν τη γνώση, τόσα εύκολα κάποιοι εκφράζουν μόνο γνώμες . Η πρόσφατη μελέτη με θέμα τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοιό στην Ελλάδα , που δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό δημόσιας υγείας ,αφού “φωτογραφίζει” με ευκρίνεια την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, δημιουργεί νέα ερωτήματα έρευνας . Μόνο μερικά από αυτά αφορούν την έγκαιρη ή καθυστερημένη διασωλήνωση, το είδος της θεραπείας που προηγήθηκε σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά η θνητότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ξεχωρίζοντας πχ τα πανεπιστημιακά ή ομαδοποιώντας τα νομαρχιακά ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν, τον αριθμό και τις κατηγορίες του προσωπικού τους, τις νέες προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν.
Εάν συμφωνήσουμε με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που περιγράφει τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας και μάθουμε να σχεδιάζουμε στρατηγικές υγείας με βάση τις γνώσεις και όχι τις ανούσιες γνώμες, θα προετοιμασθούμε πολύ καλύτερα για το μέλλον».