Κ. Αγοραστός: Είμαστε ένα βήμα μπροστά για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Κέντρων Κοινότητας που αποτελούν το πρώτο σημεία επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία κάθε Δήμου. «Βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, «παρατείνοντας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2023 τη λειτουργία των 25 Κέντρων Κοινότητας, των 8 Παραρτημάτων Ρομά και του Παραρτήματος Ένταξης Μεταναστών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δημιουργούμε νέο Παράρτημα Ρομά στον Πύργο Τρικάλων, διευρύνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ηλικιωμένων και για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη Ρομά και δίνουμε τη χρηματοδοτική δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα. Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν «καλή πρακτική» Δομής με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και προστιθέμενη αξία. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν, αναγνωρίζουμε τη δουλειά όλων των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά και ανταποδίδουμε την προσφορά τους, βοηθώντας στην πράξη, ώστε να λειτουργούν ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Η προσφορά των Κέντρων Κοινότητας
Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας. Μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.
Παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως: η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Με συνολική χρηματοδότηση 8,8 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν συνολικά 25 Κέντρα Κοινότητας, με δικαιούχο το Δήμο η Δημοτική Επιχείρησή του. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών. Οι ωφελούμενοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 50.000, ενώ στις Δομές εργάζονται σήμερα 97 άνθρωποι.

Ο αριθμός του νέου προσωπικού που προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για τις νέες διευρυμένες υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας, είναι :
– για τη στήριξη των παιδιών και οικογενειών ευάλωτων ομάδων : 2 άτομα για τα Κέντρα Κοινότητας των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων (Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα) , 1 άτομο για τα Κέντρα Κοινότητας λοιπών Δήμων.
– για τη στήριξη και παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας για τους Ηλικιωμένους : 1 άτομο για τα Κέντρα Κοινότητας Δήμων με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (8 Κέντρα Κοινότητας)
– για την υποστήριξη και προώθηση στην εργασιακή ένταξη των Ρομά : 1 άτομο για κάθε Παράρτημα Ρομά.
– για το νέο Παράρτημα Ρομά στον Πύργο Τρικάλων: όπως προβλέφθηκε στη σχετική Πρόσκληση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και επιπλέον 1 άτομο για την υποστήριξη- προώθηση σε εργασιακή ένταξη των Ρομά.