Ο Άλκης Ρέντης από τον Βόλο συνοδηγός ράλι στην επίσημη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.: “Πάθος για την ταχύτητα”

Την εμπειρία του ως συνοδηγός στα αγωνιστικά αυτοκίνητα μοιράζεται με τα Gegonota.news ο Βολιώτης συνοδηγός Άλκης Ρέντης, που αποτελεί μέλος της επίσημης ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας στα ράλι.

Η πορεία του μέσα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα ως πλήρωμα ξεκίνησε το 2008 ύστερα από πρόταση που του έγινε, καθώς μέχρι τότε ήταν μηχανικός σε ομάδες αγωνιστικών αυτοκινήτων. «Ένας φίλος μού έκανε την πρόταση να γίνω συνοδηγός στο Ράλι Σπριντ Δωδώνης στα Γιάννενα όπου βγήκαμε 2οι στην κατηγορία μας. Από εκεί και μετά ξεκίνησε η πορεία μου ως συνοδηγός στα αγωνιστικά αυτοκίνητα» αναφέρει ο αυτοκινητιστής Άλκης Ρέντης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν αγώνες με οδηγό τον Αποστόλη Στρούγγη και άλλους οδηγούς, με τα βραβεία να αυξάνονται, καθώς το πλήρωμα βγήκε 2ο στην κατηγορία Ν2 σε αυτοκίνητα μέχρι 1600 κυβικά.

Από το 2015, ο Άλκης Ρέντης έγινε συνοδηγός του επίσημου πληρώματος της ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας με οδηγό τον Γιάννη Πλάγο. «Κερδίσαμε το Κύπελλο Ασφάλτου στην Α6 κατηγορία και μετά ανεβήκαμε στην κατηγορία Α7 όπου το 2016 πήραμε κύπελλο καθώς και στην F2» σημειώνει ο αυτοκινητιστής. Το 2018 στη γενική κατηγορία των Ράλι στην άσφαλτο κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, την πρώτη θέση στην F2 και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Α7.

Το 2021, ήρθε η ώρα της εμπειρίας που κάθε οδηγός Ράλι θα ήθελε να ζήσει στη ζωή του. «Το 2021 τρέξαμε στο Παγκόσμιο Ράλι Ακρόπολις αφού μπήκαμε στην κατηγορία R5 που είναι κλάσης WRC2 και κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση καθώς βγήκαμε 4οι στους Έλληνες, 7οι στην κατηγορία μας και 24οι στη γενική κατηγορία. Επρόκειτο για μια φανταστική εμπειρία» σημειώνει ο κ. Ρέντης ο οποίος επισημαίνοντας τη διαφορά της συμμετοχής σε παγκόσμια διοργάνωση σε σχέση με πανελλήνιες διοργανώσεις. «Είναι σαν να κάνεις σε τρεις ημέρες 2 χρόνια πρωταθλήματα Ελλάδας. Τα service ήταν ελάχιστα και ήταν, κυρίως, για λάστιχα ενώ οι ειδικές διαδρομές ήταν μεγάλες. Τα αυτοκίνητα έπρεπε να τα έχουμε συνεχώς σε καλή κατάσταση. Μόλις ξυπνούσαμε, μπαίναμε μέσα στο αυτοκίνητο και βγαίναμε από αυτό το βράδυ κατευθείαν για να ξεκουραστούμε» αναφέρει για την εμπειρία του στο Ράλι Ακρόπολις.

 

Ο συνοδηγός δίνει εντολές και ο οδηγός εκτελεί
Η σημασία του συνοδηγού είναι τεράστια καθώς αυτός είναι που δοκιμάζει τις διαδρομές μέρες πριν τον αγώνα και σημειώνει τις στροφές, τις ταχύτητες και τους χρόνους. «Ο συνοδηγός είναι ο εντολέας και ο οδηγός ο εκτελεστής. Ο συνοδηγός “τρέχει” δύο στροφές πριν τον οδηγό και του λέει τι ακολουθεί βάσει του καρνέ που έχει τις σημειώσεις του ενώ, ταυτόχρονα, υπολογίζει την ταχύτητα και το χρόνο. Η αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή είναι τεράστια, ξεχειλίζει. Είτε ως οδηγός είτε ως συνοδηγός είσαι μόνο εκεί και πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο απερισκεψίας. Σε ενδεχόμενο λάθους, το αναφέρω αμέσως στον οδηγό μέχρι να βρω το λάθος και να ακολουθήσω τη διαδρομή. Το ρόλο του συνοδηγού δεν θα τον άλλαζα» σημειώνει ο έμπειρος συνοδηγός.

«Δεν υπάρχει σωστή οδηγική συμπεριφορά»
Ο Άλκης Ρέντης υπογραμμίζει το λάθος της ταχύτητας στους δρόμους καθώς η εκπαίδευση παίζει μεγάλο ρόλο στο τιμόνι. «Το πάθος της ταχύτητας το εκτονώνω στους αγώνες. Στο δρόμο δεν τρέχω. Ως ραλίστας, βλέπω το δρόμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους οδηγούς που δεν είναι εκπαιδευμένοι. Πηγαίνω στο Πήλιο για βόλτες και βλέπω οδηγούς οι οποίοι δεν είναι γρήγοροι αλλά επικίνδυνοι. Η διαφορά του επικίνδυνου με του εκπαιδευμένου που πάει γρήγορα είναι στο πώς θα συμπεριφερθεί σε μια δύσκολη στιγμή, όπως όταν θα γλιστρήσει το αυτοκίνητο. Αν δεν είσαι σε επαφή με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, δεν μπορείς να μπαίνεις μέσα στο αυτοκίνητο και να πατάς το γκάζι» σημειώνει ο Βολιώτης συνοδηγός των Ράλι ο οποίος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει οδηγική συμπεριφορά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών συμπεριφέρεται στο τιμόνι κατά πώς τη βολεύει.

Ως προς τους νέους που συνεπαίρνονται από την ταχύτητα και την αδρεναλίνη, ο Άλκης τους συμβουλεύει να μπαίνουν σε πίστες. «Τους συμβουλεύω να πάνε σε πίστες και να νοικιάσουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και να το δοκιμάσουν και να εκτονωθούν. Σε έναν κανονικό δρόμο, εκτός από τη ζημιά, υπάρχει και ο “απέναντι” ο οποίος μπορεί να είναι ένα παιδί ή μια οικογένεια που δεν φταίνε σε τίποτα» υπογραμμίζει ο ραλίστας συνοδηγός.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ