Ραντεβού στον «στρατηγικά τοποθετημένο» Βόλο δίνουν οι Αμερικανοί με κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να δρομολογήσουν τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους σε υλοποίηση όσων προβλέπονται στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις. Η σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας στον Βόλο συμπίπτει απόλυτα με τις ημερομηνίες που είχαν αποφασιστεί για τις συναντήσεις, ώστε να αναπτυχθούν έργα στο στρατόπεδο Γεωργούλα.
Συγκεκριμένα, στις 24 Νοέμβρη, η USACE NAD, υποδιοίκηση Βόρειου Ατλαντικού του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να απευθύνει πρόσκληση για συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή – συντήρηση ακινήτων για την υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την πρόσκληση, που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Ριζοσπάστη, «οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται – γενική ανακαίνιση κτιρίου, κάθετη κατασκευή, αντιτρομοκρατική προστασία νέων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οριζόντια κατασκευή και παρεπόμενες εργασίες».
Προσθέτει ότι το αναμενόμενο συμβόλαιο «θα αφορά κυρίως νέες κατασκευές, σχεδιασμό – κατασκευή, γενική ανακαίνιση κτιρίου, επισκευή δρόμων και πεζοδρομίων, εργασίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνουν νερό, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, και γενικές περιβαλλοντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, τυχαίων μικροκατασκευών, εκσκαφών, υδραυλικών, κατεδαφίσεων, ηλεκτρολογικών, δομικών, μηχανολογικών, εργασιών σκυροδέματος και περιβαλλοντικών εργασιών αποκατάστασης», όλο το φάσμα δηλαδή των κατασκευών, προϊδεάζοντας για εκτεταμένες υποδομές.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι οι εργασίες «θα εξυπηρετούν τις δυνάμεις ή/και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Ετοιμάζουν δε μια επόμενη, επίσημη πρόσκληση, με περισσότερα στοιχεία, που θα απευθυνθεί στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές αυτές τις μέρες, «με πλήρεις λεπτομέρειες, μεταξύ τους: Προθεσμία απάντησης, πλήρες προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, σχέδια και προδιαγραφές κατασκευής, οδηγίες προς τους προσφέροντες και παράγοντες/βάση αξιολόγησης για την ανάθεση». Ενημερώνουν ακόμα ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι 49 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε μια «δεξαμενή» από επτά έως δέκα αναδόχους για μια περίοδο πέντε ετών, συν μια δυνατότητα παράτασης της ισχύος του συμβολαίου για ένα εξάμηνο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί ετοιμάζουν μια «προκαταρκτική διάσκεψη» («οι ημερομηνίες που προβλέπονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι 12, 13 ή 14/1/2022», όπως τονίζουν στα ενημερωτικά τους έγγραφα) στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, βρίσκεται «σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ».
Οι Αμερικανοί από τις 20 του Οκτώβρη είχαν απευθύνει πρόσκληση στις κατασκευαστικές εταιρείες, σε μια πρώτη «έρευνα αγοράς» («Market Survey»), να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή κτιρίων και άλλων υποδομών («Commercial and Institutional Building Construction» – «Construction of Structures and Facilities»). Εδιναν τότε έναν γενικότερο προϋπολογισμό μεταξύ 25 και 100 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα με τα σχέδιά τους για Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, προχωρούν και οι σχεδιασμοί τους για ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα, που γιγαντώνεται ακόμα παραπάνω με μέσα και δυνατότητες.