Ο Αλ. Μεϊκόπουλος με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Α’Βαθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησία

Συνάντηση πραγματοποίησε στις 11/01/2022 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Α’ΒΑΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις χριστουγεννιάτικες εορτές μέσα στην έξαρση της πανδημικής κρίσης, με προχειρότητα και χωρίς θέσπιση εκ μέρους της κυβέρνησης των κατάλληλων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία μαθητών και δασκάλων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Μούσιος και ο Γραμματέας κ. Φωκάς Καρακούσης.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μετέφεραν στο Βουλευτή την έκδηλη και δικαιολογημένη αγωνία που βιώνουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι οικογένειες των μαθητών για την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία με τα ίδια φτωχά και καθόλου αποτελεσματικά πρωτόκολλα των 50%+1 κρουσμάτων για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρά την τεράστια διασπορά που υπάρχει σήμερα στην κοινότητα εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον. Η κατάσταση στη Μαγνησία φαίνεται πως είναι ανησυχητική, καθώς ήδη τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων μετρώνται πάνω από 51 κρούσματα θετικών εκπαιδευτικών και πάνω από 136 θετικά κρούσματα μαθητών μόνο στην Πρωτοβάθμια.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη κατάργησης του 50%+1 για το κλείσιμο των τμημάτων αλλά και το πάγιο αίτημα του ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ για δημιουργία περισσότερων τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών για την αποφυγή του συνωστισμού. «Στο Βόλο υπάρχουν τμήματα 23-25 μαθητών που πρέπει να «σπάσουν». Υπάρχουν περίπου 56 διαθέσιμοι χώροι εντός των σχολικών κτιρίων που είναι έτοιμοι για χρήση, επιπλέον κατάλληλοι χώροι μπορούν να εξευρεθούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την Εκκλησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής και στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να προβεί σε έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τους υπάρχοντες πίνακες. «Η πρόσληψη αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων (μουσικών, καλλιτεχνικών κ.α.), για όλο το χρόνο και όχι μόνο για 3 μήνες θα καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες, αλλά και την απουσία ευπαθών και νοσούντων εκπαιδευτικών», ανέφερε.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε ότι για τις προσλήψεις των αναπληρωτών χρειάζεται «μόλις μία εβδομάδα», γεγονός που από μόνο του είναι άλλο ένα δείγμα ολιγωρίας και άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να «βάλει το χέρι στη τσέπη» και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Εν συνεχεία έγινε λόγος για τους ιδιωτικούς χώρους που φιλοξενούν νηπιαγωγεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις σε μικρά διαμερίσματα στοιβάζεται μεγάλος αριθμός παιδιών, δημιουργώντας συνθήκες που συμβάλουν στην υπερμετάδοση. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι υπάρχει λύση, με αξιοποίηση κατάλληλων για στέγαση δημόσιων και δημοτικών χώρων, ενώ ο Βουλευτής επεσήμανε ότι και στην περίπτωση είναι αναγκαία η σύμπραξη κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.
«Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι μια κορυφαία διαδικασία για την σχολική ζωή και την κοινωνικοποίηση των μαθητών και οφείλουμε να την εξασφαλίσουμε κρατώντας όλους τους εμπλεκόμενους ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος, καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο να ακούσει επιτέλους προτάσεις και να εφαρμόσει λύσεις για ένα ζήτημα που έχει φέρει στα όρια εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές.