Πώς η πανδημία έκανε τους ανθρώπους πιο γοητευτικούς

Μπορεί ο κορωνοϊός να έφερε τα πάνω κάτω στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο αλλά τουλάχιστον, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, μας έκανε πιο γοητευτικούς.

Υπάρχουν περιορισμένα και ταυτόχρονα πολύτιμα θετικά επακόλουθα της πανδημίας στην ανθρωπότητα και ένα εξ’ αυτών είναι πως η μάσκα προσδίδει γοητεία. Ναι καλά ακούσατε.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cardiff βρέθηκαν έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα της μελέτης τους. Τόσο άντρες όσο και γυναίκες θεωρήθηκαν ομορφότεροι και ομορφότερες έχοντας το μισό μέρος του προσώπου τους καλυμμένο.

Σε ένα ακόμα συμπέρασμα, που μπορεί να κριθεί καταστροφικό για το περιβάλλον, οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης φαίνεται να είχαν μεγαλύτερη απήχηση από τις υφασμάτινες στο αντίθετο φύλο.

O Dr Michael Lewis ένας εκ των ερευνητών ανέφερε στον Guardian “Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως έχουμε συνδυάσει τις χειρουργικές μάσκες με τους γιατρούς οπότε αυτόματα γίνεται ένας συνειρμός. Σε μια περίοδο που νιώθουμε ευάλωτοι μπορεί να βρίσκουμε τη χρήση μάσκας ανακουφιστική ή ακόμα να είμαστε ασυνείδητα πιο θετικοί απέναντι σε κάποιον που φοράει μάσκα”.

Η πρώτη φάση της έρευνας διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2021, όταν πια ο βρετανικός πληθυσμός ήταν αρκετά εξοικειωμένος με τη χρήση μάσκας σε μια πληθώρα περιστάσεων. Ζητήθηκε λοιπόν, από 43 γυναίκες να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 το πόσο ελκυστικός φαινόταν ένας άντρας χωρίς μάσκα, ο ίδιος άντρας με υφασμάτινη μάσκα, με χειρουργική και τέλος κρατώντας ένα βιβλίο που κάλυπτε την ίδια περιοχή που θα έκρυβε η μάσκα.

Όπως απεδείχθη, νικητές στέφθηκαν (και με απόλυτη επιτυχία!) οι άντρες που φορούσαν χειρουργική μάσκα.

“Τα αποτελέσματα διαφέρουν από την περίοδο προ πανδημίας, όταν μια μάσκα δημιουργούσε συνειρμούς που αλληλοσχετίζονταν με την αρρώστια και συνεπώς ένα αίσθημα ότι έπρεπε να αποφύγουμε το άτομο που την φοράει” ανέφερε ο καθηγητής.

“Η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσους φορούν μάσκα. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την εξελικτική ψυχολογία καθώς και τους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε εν τέλει συγκεκριμένους συντρόφους. Η αρρώστια ή οι ενδείξεις αρρώστιας αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή συντρόφου. Κι ενώ παλαιότερα η μάσκα προσώπου θα ήταν μια τέτοια ένδειξη πλέον την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και όχι σαν μια πηγή μόλυνσης”.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μια ακόμα πηγή γοητείας, είναι ότι οι μάσκες στρέφουν αμέσως την επαφή στα μάτια. Ακόμα, άλλες μελέτες, επιβεβαιώνουν πως η κάλυψη της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς του προσώπου κάνει κι’ αυτή τους ανθρώπους να φαίνονται πιο γοητευτικοί. Αυτό συμβαίνει καθώς ο εγκέφαλος αναγκάζεται να συμπληρώσει μόνος του την υπόλοιπη εικόνα δημιουργώντας ένα εξιδανικευμένο υπόλοιπο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications. Η δεύτερη φάση της μελέτης, ακολούθησε την ίδια διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά 43 άντρες βαθμολόγησαν ένα σύνολο γυναικών με μάσκα. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί, όμως ο καθηγητής διατείνεται πως σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με αυτά της πρώτης φάσης.

Οι ερευνητές δεν ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

 

Πηγή: www.news247.gr