Βόλος: Μια κακοποιημένη πόλη

Της Φαίης Τζανετουλάκου

Η μυθική αφετηρία του ταξιδιού προς την Κολχίδα, η αρχαία Ιωλκός, η πόλη που ανέθρεψε τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, τον Κίτσο Μακρή, τον Δελμούζο, που εξέδωσε το πρώτο περιοδικό τέχνης (Φιλότεχνος) και ίδρυσε το πρώτο Εργατικό Κέντρο, η πόλη που αγκάλιασε την προσφυγιά και έθρεψε ήρωες όπως ο Κασλάς του Υψώματος 731, η πόλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου και της ιστορικής εκατονταετούς Φιλαρμονικής, σήμερα αποτελεί ένα απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος της.

Χρόνια πολιτικής απαξίωσης οδήγησαν στην εκλογή μίας δημοτικής αρχής με εξόφθαλμα τα στοιχεία του λαϊκίστικου, ανελεύθερου και χυδαίου Trump-ισμού, η οποία σε συνδυασμό με μία περιφερειακή αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, καθιστούν το Βόλο κυριολεκτικά τον σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ένας εκ των κύριων συμμετεχόντων στην δεινή θέση του Βόλου είναι η ΑΓΕΤ-LagarfeHolcim, η τσιμεντοβιομηχανία γαλλο-ελβετικών πλέον συμφερόντων, την οποία είχε ιδιωτικοποιήσει ο Κων/νος Μητσοτάκης με πώληση σε ιταλική εταιρεία με αγαστές διασυνδέσεις με τη μαφία.

Βέβαια, οι ταραχώδεις σχέσεις της εταιρείας με ύποπτες πηγές κέρδους είναι αυτές που αυτή τη στιγμή την «τρέχουν» στα γαλλικά δικαστήρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον κίνδυνο να καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω χρηματικού deal με τρομοκρατικά γκρουπ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Στην Ελλάδα η ΑΓΕΤ, με παροιμιώδη ευκολία, πέτυχε να γίνει δεκτή η απόφαση της να καίει έως και 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο Βόλο, 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης, εκλύοντας μία συλλογή από βαρέα μέταλλα, όπως 30 κιλά πτητικό νευροτοξικό υδράργυρο το χρόνο, από μία μόνο γραμμή παραγωγής, ενώ έχει αδειοδοτηθεί για 4 γραμμές, τα οποία η ίδια παρουσίασε στην έκθεση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και για την οποία εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εν ολίγοις οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις έδωσαν γη και ύδωρ στην πεπαλαιωμένη μονάδα του Βόλου να κάψει σκουπίδια που εισάγει από την Ιταλία και άλλες χώρες που δεν γνωρίζουμε – καθώς έχουν υπάρξει ακόμα και αμφισβητήσιμα στοιχεία ελλιμενισμών σε περιοχές ραδιενεργών αποβλήτων όπως η Huelva – αποκλειστικά για δικό της όφελος που μεταφράζεται σε επιδοτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία της και εκτόξευση κερδών 109%.

*Η Φαίη Τζανετουλάκου είναι Ιστορικός Τέχνης/ Κριτικός Τέχνης/ Επιμελήτρια Εκθέσεων.

Είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διδάσκει Κοινωνική Λειτουργία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι Γενική Γραμματέας του Προεδρείου του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης. Γράφει κριτικές τέχνης στον πολιτιστικό ιστότοπο culturenow.gr.

Είναι ακτιβίστρια σε περιβαλλοντικούς αγώνες και μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.