Βόλος: Πυροβολισμοί στο Αλιβέρι από αστυνομικούς που κυνηγούσαν ανήλικο -Ξεσηκωμός στον οικισμό

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στο Αλιβέρι κατά ανήλικου οδηγού, εναντίον του οποίου είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Τρία περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστασίας των ΡΟΜΑ, λίγο μετά τις 12 :00, καταδίωξαν για περισσότερη από μισή ώρα ένα  ΙΧ αυτοκίνητο με 5 ανήλικους Ρομά, στα Μελισσάτικα μέχρι να σταματήσει αυτό στην αυλή του σπιτιού του ιδιοκτήτη. Ο νεαρός 16χρονος οδηγός έτρεψε σαν τρελός και δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών.

Ο 16χρονος οδηγός, μόλις σταμάτησε και άνοιξε την πόρτα να κατέβει από το αυτοκίνητο, σκόνταψε και έπεσε κάτω και έτσι γλίτωσε την σφαίρα του αστυνόμου η οποία διαπέρασε το τζάμι της πόρτας του οδηγού, σύμφωνα με τις επόσημες καταγγελίες της Πανθεσσαλικής Ενωσης ΡοΜα χωρίς Σύνορα και του επικεφαλής κ. Χαρίτου.

 

Σημάδια από άλλες σφαίρες ή από την ίδια, βρέθηκαν και στον τοίχο του σπιτιού, ενώ οι πυροβολισμοί των αστυνομικών κατά του αυτοκινήτου με τα πέντε ανήλικα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της καταδίωξης του αυτοκινήτου τόσο μέσα όσο και στον περιφερειακό δρόμο πριν τον οικισμό, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες.

Στο καταδιωκόμενο ΙΧ  αυτοκίνητο, που ανήκει στον πατέρα του οδηγού, επέβαιναν  δύο αγόρια, οι Α. Γ. 15 χρ. οδηγός, ο Ι. Π. 15 χρ. Συνοδηγός, και τρία κορίτσια στο πίσω κάθισμα, οι Σ. Π. 14 χρ., η Χ. Π. 13 χρ. και η Χ. Π. μόλις 7 ετών.

Η παρέα των νεαρών Ρομά βγήκαν μια Σαββατιάτικη βόλτα, παίρνοντας το αμάξι  του πατέρα του οδηγού, παρόλο που δεν διέθεταν δίπλωμα και σε ένα έλεγχο της αστυνομίας δεν σταμάτησαν ο. Εκεί ξεκίνησε η καταδίωξη, η οποία από καθαρή τύχη δεν κατέληξε αιματηρή και θανατηφόρα, μέχρι την αυλή του σπιτιού του ανήλικου οδηγού. Ο μικρός από καθαρή τύχη γλίτωσε από τα πυρά των αστυνομικών και δεν είχε την τύχη του Νίκου Σαμπάνη, αναφέρει η οράνωση.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δεκαπεντάχρονο οδηγό και επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα 500 και 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός του μικρού, προσπάθησαν να πάρουν και το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν εξαιτίας της αντίδρασης των υπολοίπων κατοίκων του οικισμού.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους  στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό.

“Ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό κάλεσε τον Πρόεδρο του οικισμού κ. Παναγιώτη Μελέτη να μεταβεί στο Α.Τ. για να τα βρούνε και να καλύψουν το γεγονός, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος”

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τα γεγονότα από τον πρόεδρο του οικείου συλλόγου Ρομά, καθώς και από τον πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ κ. Παναγιώτη Χαρίτο, και επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα που έθεσε μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στις  22-10-2021. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της νέας 30λεπτης καταδίωξης μέσα στην πόλη, αλλά και εντός του οικισμού;

 

  1. Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών κατά την διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;

 

  1. Δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί από την ηγεσία του Υπουργείο υ Προστασίας του Πολίτη για τις νέες οδηγίες καταδίωξης μετά το προ τριμήνου τραγικό περιστατικό στο 1πέραμα;

 

  1. Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που οδηγός ή κάποιος άλλος βρισκόταν εκτός από τα πυρά των αστυνομικών ;

 

  1. Πότε θα σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία με την αναίτια χρήση όπλων; Ποιο γεγονός νομιμοποιεί την χρήση όπλων κατά πέντε άοπλων  ανήλικων;

 

  1. Ποιες οδηγίες ακολούθησαν οι αστυνομικοί των τριών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες τους οδήγησαν να ανοίξουν πυρ μετά από τριαντάλεπτη καταδίωξη σε ένα ακινητοποιημένο όχημα;

 

  1. Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;

 

  1. Γιατί δεν πυροβόλησαν κατά την διάρκεια της καταδίωξης στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριξαν εν ψυχρώ στο παράθυρο του οδηγού;

 

  1. Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;

 

  1. Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς  με κίνδυνο αφαίρεση των ζωών άοπλων ανήλικων;

“Αυτά τα δέκα αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα θέτει εκ νέου  η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  που ζητά  άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…”