Δ. Τσιμπανάκος: Η ισχυρή ανανέωση στο ΚΙΝΑΛ, οι δημοτικές εκλογές και το βουλευτικό ψηφοδέλτιο

Μέχρι τις 10 Απριλίου το ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία θα έχει νέο γραμματέα Νομαρχιακής και θα έχει ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση στις τοπικές οργανώσεις. Όλα δείχνουν πως το μήνυμα της ανανέωσης στα όργανα είναι ισχυρό και θα φανεί από τα πρόσωπα που θα κριθούν στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ,εκπρόσωπος του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές για το Νομό Μαγνησίας και δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμπανάκος σε συνέντευξή του στα “gegonota.news”, δήλωσε πως σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική “αντεπίθεση” που θα αποδείξει στους πολίτες πως η διεύρυνση και η ενδυνάμωση της παράταξης , δεν είναι κενό γράμμα.

Εμφανίστηκε “προσγειωμένος” με τις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι αποτυπώνουν την συνέχεια ύστερα από την μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και την ανάγκη που έχει ο κόσμος από σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. «Εγώ επιμένω στην  πολιτική της επόμενης ημέρας, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και αυτή τη δουλειά την δείχνουμε. Για παράδειγμα, προτείναμε μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά όμως κριτήρια, κριτήρια συγκεκριμένα που θα αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μιλάμε για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και το ετήσιο κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό. Επίσης , η πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750€ με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που θα επωμιστούν την αύξηση του μισθολογικού κόστους. Αυτή είναι η χρήσιμη δουλειά μας”, είπε.

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση, δήλωσε πως οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένα κόμμα πραγματικά ενεργό , με προτάσεις, και όχι μια νέα κομματική γραφειοκρατία, που θα αθροίζει συσχετισμούς , θα απωθεί και θα απαξιώνεται καθημερινά.

Τα νέα πρόσωπα και οι συσχετισμοί

Το σύνθημα «να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα», είναι κυρίαρχο, κάτι που φαίνεται πως θα αποτυπωθεί εμφατικά στην καινούργια κομματική ιεραρχία, με τον ίδιο τον κ. Τσιμπανάκο να επισημαίνει πως για την πολιτική μόνο θετικό είναι αυτό το μήνυμα, εάν αποκωδικοποιθεί στη σωστή μετάφραση.

“Με τις εσωκομματικές δικαδικασίες θα διευρύνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα και το μήνυμα των εσωκομματικών του Νοεμβρίου ηταν ξεκάθαρο για την ανανέωση. Πιστεύω πως θα εκφραστεί και στις εκλογές για τα όργανα στο Νομό. Πρέπει όμως να υπάρξει σμίξη γενεών και κοινωνικών ομάδων. Μέσα στην δύσκολη δεκαετία που περάσαμε, το ΚΙΝΑΛ διατήρησε στις δυνάμεις του σε ανθρώπους που έδειξαν ότι στα δύσκολα είναι πάντα εδώ και όλοι θα μετέχουν στις ανοιχτές διαδικασίες. Θα δώσουμε τον λόγο στους πολίτες όλων των δήμων του Νομού και θα οικοδομήσουμε μια σχέση με στέρεα πολιτικά θεμέλια. Έτσι θα προσελκύσουμε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και τη νέα γενιά. Πρόσωπα καταξιωμένα, αλλά και αγωνιστές της καθημερινότητας θα μετέχουν στις διαδικασίες. Επειδή ρωτάτε την δική μου πολιτική θέση, το “νέο” στην πολιτική δεν είναι ζήτημα μόνο ηλικιακό αλλά θέσεων, πολιτισμού, κουλτούρας. Όποιος αισθάνεται ότι θέλει να προσφέρει, το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ. Αυτό είναι το στίγμα που έχει δοθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το πως θα διαχειριστεί αυτή την πολιτική συμφωνία με τον κόσμο, φαίνεται από τις προτάσεις που καταθέτει για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες.».

Ο κ. Τσιμπανάκος ρωτήθηκε για το εάν θα είναι ισχυρό το μήνυμα της ανανέωσης στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και εάν θα μετέχει ο ίδιος σε αυτό καθώς η συμμετοχή του για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ , θεωρείται δεδομένη.
Στο δεύτερο ερώτημα εμμέσως αλλά σαφώς η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο τόνισε πως καμία συζήτηση για τα ψηφοδέλτια δεν έχει ανοίξει στις περιφέρειες, κάτι που ωστόσο θα γίνει τον επόμενο μήνα καθώς το κόμμα πρέπει να παρουσιάζει εκλογική ετοιμότητα. Επικεφαλής της Επιτροπής ορίστηκε ο κ. Βαγγέλης Αργύρης που θα δρομολογήσει τις επαφές ώστε μετά το συνέδριο , το ΚΙΝΑΛ να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών.

“Αναμφίβολα η γενιά μας πρέπει να μπει στο προσκήνιο , είναι αναγκαιότητα. Είναι η γενιά της κρίσης , είναι η γενιά που πολλοί θεωρούν “χαμένη” και πρέπει να παλέψουμε για να διαμορφώσουμε τη νέα πραγματικότητα για εμάς και για όσες έρχονται. Θέλω να είμαι κομμάτι αυτής της αλλαγής αλλά δεν είναι η ώρα για αυτού του είδους τις συζητήσεις. Οι συζητήσεις είναι πρωιμες γιατί προέχει η αναδιοργάνωση του κόμματος . Μέσα στην αναδιοργάνωση του κόμματος και στον τομέα της ανασυγκρότησης είναι και τα ψηφοδέλτια , αλλά δεν είναι στην παρούσα φάση η αιχμή. Η αναγέννηση της παράταξης περνάει μέσα από την πολιτική και στελεχιακή της ανανέωση, και τα ψηφοδέλτια που θα κατατεθούν θα είναι αναμφίβολα δείγμα ”.

“Η κοινωνία θα “μιλήσει” για τον Δήμο Βόλου”

Με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου μίλησε και τις δημοτικές εκλογές και τον  ρόλο που πρέπει να εχουν παρατάξεις και κομματικοί σχηματισμοί.

“Το ΚΙΝΑΛ έχει την δύναμη της σύνθεσης και όπως αυτό θα φανεί στις διαδικασίες ανασυγκρότησης , θα φανεί και στα πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε δήμο και στην Περιφέρεια υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι και κάθε πρωτοβουλία που θα ληφθεί θα την στηρίξουν με λογική και σύνεση οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες. Εγώ είμαι δημοτικός σύμβουλος Βόλου και ζω σε μια πολη που 40 μέρες λάμπει από τα φωτάκια , αλλά τις υπόλοιπες βυθίζεται στο “σκοτάδι”. Ζω σε μια πόλη που το “σάπιο πολιτικό σύστημα” την αναμόρφωσε για να εγκαινιάζει ο Αχιλλέας Μπέος ενεργειακή αναβάθμιση στο Κολυμβητήριο, έργο που υπήρχε πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί ο ίδιος στο προσκήνιο. Το “σάπιο πολιτικό σύστημα” δημιούργησε την πόλη, αλλά είναι αλήθεια πως δεν είχε προτεραιότητα τα λαμπάκια.  Με κυρίαρχο λοιπόν τον δήμο του Βόλου- που αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση -όχι μόνο στο Νομό αλλά σε ολόκληρη τη χώρα- το ζητούμενο είναι να ξανασυζητήσουμε όλοι σαν κοινωνία τα μεγάλα ζητήματα , που τα τελευταία χρόνια τα αγνοούμε και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο μιας ανεπαρκούς δημοτικής αρχής και ενός δημάρχου “part time” που ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τις επιχειρήσεις. Είναι ευθύνη και της αντιπολίτευσης, η οποία οφείλει να παλεύει καθημερινά, να αφουγκράζεται, να αναδεικνύει και να προσπαθεί να στρέψει τα πράγματα σε μια κατεύθυνση. Όλοι θα πρέπει να “ξυπνήσουν” και να ασχοληθούν με το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους. Θα συζητήσουμε όσα δεν συζητάμε και όσα έπρεπε να συζητήσουμε και το πράξαμε”, δήλωσε.

Για τον ίδιο οι σημερινές αυτοδιοικητικές παρατάξεις πρέπει να είναι παρούσες στην συζήτηση που θα ανοίξει στην τοπική κοινωνία για να έρθει η αναγκαία , όπως είπε , μεγάλη αλλαγή στον Δήμο Βόλου.

“Εγω πιστεύω στην δύναμη των κοινωνιών και των ανθρώπων τους και αυτό είναι πάνω από κόμματα. Η κοινωνία θα μιλήσει”, κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ