Οι κυρώσεις Μπάιντεν για την οικονομική ασφυξία της Ρωσίας -Χτυπά ρούβλι και ρωσική ελίτ

Λίγη ώρα αφού ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για την παράδοση του Κιέβου, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στοχεύει το ρούβλι και την ρωσική ελίτ ως απάντηση των ΗΠΑ στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι προειδοποιούσαν οι ΗΠΑ από εβδομάδων για την επικείμενη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και ανακοίνωσε τις κυρώσεις για την οικονομική ασφυξία της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν θα σταματήσουν αυτά τα μέτρα την ρωσική εισβολή, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιφέρουν πλήγμα ισοδύναμο με τις βόμβες και θα φέρουν τον Πούτιν ενώπιον δύσκολων αποφάσεων

«Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να είναι μέλος της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Μπάιντεν. «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο, ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και τόνισε ότι «τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Προειδοποιούσαμε για τη ρωσική εισβολή εδώ και μερικές εβδομάδες, και τελικά συμβαίνει όπως είχαμε προβλέψει.

Οι κυρώσεις στοχεύουν σε Ρώσους ολιγάρχες και στις οικογένειές τους, σε τέσσερις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, ενώ θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στις ΗΠΑ. Επίσης, θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος είπε πως οι κυρώσεις θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή των εδαφών του ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Είναι μια επικίνδυνη ώρα για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον στρατό της. Οι κυρώσεις θα περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να συμμετέχει στη σύγχρονη οικονομία. «Έχουμε επιβάλλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια».

«Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να προστατεύσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν κάθε σπιθαμή της περιοχής του ΝΑΤΟ με όλη την ισχύ της αμερικανικής δύναμης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα γίνει «παρίας» σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της επιλογής του να ξεκινήσει έναν αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία που θα κάνει «τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο δυνατότερο».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύει το σκοτεινό όραμα του Πούτιν για το μέλλον του κόσμου, ένα μέλλον στο οποίο οι χώρες παίρνουν ό,τι θέλουν με τη βία. «Αλλά είναι ένα όραμα στο οποίο οι ΗΠΑ και οι χώρες που αγαπούν την ειρήνη θα εναντιωθούν». H ρωσική επιχείρηση δεν είχε ποτέ ως στόχο τις ανησυχίες ασφάλειας για τις οποίες έχει μιλήσει η Ρωσία, είπε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά αντίθετα έχει να κάνει με την επιθετικότητα και την επιθυμία του Πούτιν για μια «αυτοκρατορία».

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Η ελευθερία θα κερδίσει»

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους παράδοσης με την Ουκρανία»
Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της.

«Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθορίσει τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πέσκοφ.

Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει διαταγή για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε μια ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων το Τσερνόμπιλ
Κατελήφθη το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο σταθμός Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση και μάχες στην περιοχή, που μεταδόθηκαν νωρίτερα. Ο Μιxαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της κυβέρνησης Ζελένσκι, ανέφερε: «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα».

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

«Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Οι δυνάμεις μας δίνουν τις ζωές τους για να αποφύγουμε την επανάληψη μιας τραγωδίας σαν εκείνης του 1986», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο
Οι δηλώσεις του Κρεμλίνου έγιναν αφού οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν την τανάλια στο Κίεβο και σφυροκοπούν από τα χαράματα πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Αργά το απόγευμα το CNN μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το Κίεβο, με αλεξιπτωτιστές στα 30-40 περίπου χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας, μαζί με τις αναφορές για επιθέσεις πεζικού με στόχο την κατάληψη στρατηγικών σημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, αποτελούν το πρώτο βήμα της εισβολής που αναμένεται να επεκταθεί στο ουκρανικό έδαφος.

Το CNN μεταδίδει, μέσω του ανταποκριτή του στην Ουκρανία, ότι πλέον είναι ξεκάθαρο πως Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν υπό τον έλεγχό τους την αεροπορική Βάση Αντόνοφ που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Κατά τις πληροφορίες του CNN, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πλέον ανεπτυγμένες στην περίμετρο της περιοχής, που απέχει από το Κίεβο περίπου 30-40 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

«Το Κίεβο θα πέσει μέσα σε 96 ώρες»
Θέμα ημερών είναι πλέον η πτώση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις που σφυροκοπούν τη χώρα από το πρωί, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Newsweek.

Τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει στο Newsweek ότι περιμένουν την «πτώση» του Κιέβου σε διάστημα ημερών. Η αντίσταση που προβάλλει η χώρα απέναντι στη ρωσική επίθεση θα εξουδετερωθεί αμέσως μετά την πτώση του Κιέβου, λένε οι ίδιες πηγές.

Ο στόχος της Μόσχας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsweek, είναι η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων ώστε να τις εξαναγκάσει να παραδοθούν -ή να τις συνθλίψει. Η κατάληψη του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αναμένεται μέσα σε 96 ώρες και έπειτα αναμένεται ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της χώρας μέσα σε μία εβδομάδα.

Κατά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας, μαζί με τις αναφορές για επιθέσεις πεζικού με στόχο την κατάληψη στρατηγικών σημείων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, αποτελούν το πρώτο βήμα της εισβολής που αναμένεται να επεκταθεί στο ουκρανικό έδαφος.

Έκτακτες διπλωματικές κινήσεις
Στον απόηχο του ξεσπάσματος της ρωσικής εισβολής, έχουν προγραμματιστεί υψηλού επιπέδου διπλωματικές επαφές. Μετά από το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «κτηνώδη πολεμική ενέργεια» εκ μέρους της Ρωσίας και ανακοίνωσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συμμαχίας αύριο, Παρασκευή.

Δραματικές είναι οι εικόνες στην Ουκρανία, καθώς οι πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, σχηματίζοντας «ουρές» στα σύνορα. Παράλληλα, πολίτες συρρέουν φοβισμένοι σε σταθμούς του μετρό για να βρουν καταφύγιο.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

 

Πηγή: iefimerida.gr