Παρασκήνιο στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Περιφέρειας- “Αλλαξαν” απόφαση για τον κυκλικό κόμβο στο Κοιμητήριο

Εγκρίθηκε μετά από μεγάλο παρασκήνιο από το Αρχιτεκτονικό συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο φάκελος που υπέβαλε ο Δήμος Βόλου για το έργο της κατασκευής του δίδυμου κυκλικού κόμβου στη Νέα Ιωνία, στην περιοχή του παλιού Κοιμητηρίου. Το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Περιφέρειας άλλαξε την απόφασή του, παρότι τον Δεκέμβριο  οι αρχιτέκτονες είχαν υποστηρίξει πως το έργο «έρχεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο δομημένο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής». Τον Δεκέμβριο οι αρχιτέκτονες είχαν απορρίψει την πρόταση του Δήμου Βόλου που σχεδίασε ο κ. Ηλιού, γιατί απέκλειε το μνημείο του Κοιμητηρίου και εξήγησαν πως μπορεί να αποτανθεί ο δήμος στο κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όπως τόνιζε η πρώτη απόφαση ο Νόμος δεν επιτρέπει αποκλεισμό μνημείου. Ο Δήμος όμως δεν αποτάνθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό αλλά  επανήλθε στο ίδιο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο χωρίς να καταθέσει νέα πρόταση για αλλαγή χωροθέτησης. Κατέθεσε την ίδια ακριβώς πρόταση και μια συμπληρωμένη τεχνική έκθεση γιατί η πρώτη κρίθηκε ως απαράδεκτη. Η πρόεδρος του συμβουλίου κ. Παπανδρέου από τη Λάρισα που είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σχέδιο του Δήμου Βόλου , είπε σήμερα πως “δεν μπορώ να καταψηφίσω ένα δημόσιο έργο” και όταν ρωτήθηκε τι άλλαξε  στην άποψή της,  εφόσον ο δήμος Βόλου δεν κατέθεσε νέα πρόταση , δεν απάντησε. Θετικά ψήφισε και η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Φραγκίσκη Μπέσιου (είχε χαρακτηρίσει ελλιπή την μελέτη την πρώτη φορά και είχε ζητήσει να αναβληθεί το θέμα). Θετικά ψήφισε και ο Βαγγέλης Τσιρνόβας, μηχανικός, που στην συνεδρίαση όπου απορρίφθηκε το έργο απουσίαζε. Ο κ. Τσιρνόβας εκπροσωπεί το ΤΕΕ και ψήφισε σήμερα θετικά, ενώ ο κ. Σαράντης που επίσης εκπροσωπούσε το ΤΕΕ ψήφισε σήμερα αρνητικά, όπως και στην πρώτη εξέταση της υπόθεσης. Αρνητικά ψήφισε και η κ. Γιαμάκου από τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Σύλλογο, όπως είχε πράξει και στην πρώτη εξέταση.

Πριν ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση, αυτοαναίρεσης του Συμβουλίου , πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Βόλου:

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου να προχωρήσει στις διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου και την ανάδειξη αναδόχου, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη εγκρίθηκε με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά. Ω της εκπλήξεως κατά ψήφισε ο εκπρόσωπος  του παραρτήματος του ΤΕΕ της κ. Νάνσυ Καπούλα,, και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, που ελέγχεται από τους νοσταλγούς της “σκοτινής” περιόδου του Βόλου, της εποχής του τέλματος και της υπανάπτυξης.

Για να μην υπάρχει δηλαδή καμία αμφιβολία για τον ρόλο και τις σκοπιμότητες ενός εκάστου σε αυτή την πόλη που την είχαν καθηλώσει για να μπορούν να την ελέγχουν, αδιαφορώντας προκλητικά για το μέλλον και τα συμφέροντα των πολιτών της.

Με το έργο αυτό πέραν της σημαντικής κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης που θα επέλθει στην ευρύτερη περιοχή, επιτυγχάνεται και μια αισθητική αναβάθμιση του χώρου, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την αναβάθμιση και εξωραϊσμό του κοιμητηρίου των Ταξιαρχών, ώστε να λειτουργήσει ως ανοιχτό Μουσείο και πάρκο, με βάση μελέτη που έχει εκπονηθεί.