Στοπ στις σεισμικές έρευνες με εντολή Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σταμάτησαν προσωρινά οι σεισμικές έρευνες στο βόρειο Ιόνιο. Με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ερευνητικό σκάφος που τις διεξάγει απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κέρκυρας, ενώ ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητά του τις προηγούμενες ημέρες.

Προηγήθηκε επιστολή 15 περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζήτησαν την άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών μετά τους τρεις εκβρασμούς ζιφιών στην Κέρκυρα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό ορίζει όχι μόνο η σύμβαση παραχώρησης των κοιτασμάτων, αλλά και η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Με έγγραφό της προς την εταιρεία που πραγματοποιεί τις σεισμικές έρευνες (ΕΛΠΕ Upstream) και την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΑΥ), η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ζητάει «άμεση και αναλυτική ενημέρωση για την τήρηση των όρων που περιλαμβάνονται στο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης» για τη γεωφυσική έρευνα στην περιοχή, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την εταιρεία ζητήθηκε επίσης να απομακρυνθεί από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «SW Cook», που πραγματοποιεί τις έρευνες, μέχρι να διαπιστωθεί αν οι έρευνες σχετίζονται με τους τρεις εκβρασμούς ζιφιών (ρινοφάλαινες) στην Κέρκυρα τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως επιβεβαιώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, της οποίας το πλοίο «Rainbow Warrior III» βρίσκεται εδώ και ημέρες στην περιοχή, το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε χθες προς την περιοχή δυτικά των Παξών. «Στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της οργάνωσης με το πλήρωμα του “SW Coοk”, μας ενημέρωσαν ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει. Ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση και μας παρέπεμψαν στην εταιρεία», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Τα ΕΛΠΕ οφείλουν άμεσα να προβούν και επίσημα στην οριστική παύση των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο” σεβόμενα τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των οργανώσεων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν ευθέως τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και το μέλλον της χώρας μας», λέει η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η οποία βρίσκεται στο πλοίο της οργάνωσης. Από πλευράς ΕΔΑΥ και ΕΛΠΕ δεν υπήρξε έως χθες ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Μία ημέρα νωρίτερα, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Περιβάλλοντος, 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν την άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών. Σημειώνουν, δε, ότι η διακοπή των εργασιών όταν υπάρχει υπόνοια περιβαλλοντικής ζημιάς επιβάλλεται όχι μόνο από τη σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο, αλλά και από την εθνική και διεθνή νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολουθεί για λογαριασμό της ΕΔΑΥ και των ΕΛΠΕ τον θόρυβο στη θάλασσα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις σεισμικές έρευνες (ένταση ήχου και επίπεδα διάδοσης). Η επεξεργασία των στοιχείων για τις σεισμικές έρευνες των τελευταίων ημερών βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ