Το θέατρο στη Σκόπελο είναι “επανάσταση” που οφείλεται στον Τάκη Μόσχο

Τρία χρόνια ενεργής παρουσίας στα δρώμενα της Σκοπέλου “μετράει” ο σύλλογος «Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου – “Τάκης Μόσχος”» με τα μέλη να παίρνουν ζωή από τα θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνουν κάθε χρόνο.
Ο Αντώνης Μπαλαμπάνης, πρόεδρος του ΕΘΟΣ από την ημέρα ιδρυσής του, μίλησε στο gegonota.news για τη σημασία του συλλόγου στο καταπράσινο νησί των Βορείων Σποράδων.


«Ο σύλλογος ξεκίνησε μετά το θάνατο του Τάκη Μόσχου με τον οποίο ήρθαμε το 1995 στο νησί και η σχέση μας έγινε καρμική μετά τη γνωριμία μας από κοινούς φίλους. Εγώ πήρα σωστά την απόφαση και εγκατέλειψα την Αθήνα όπου εργαζόμουν ως προγραμματιστής στο δημόσιο τομέα και από τότε ζω μόνιμα στη Σκόπελο» αναφέρει ο κ. Μπαλαμπάνης για την επιλογή του.


Ο Τάκης Μόσχος που έζησε στο νησί της Σκοπέλου τα τελευταία χρόνια διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του νησιού. «Στόχος της ομάδας μας είναι να συνεχίσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Τάκης» σημειώνει ο κ. Μπαλαμπάνης που κρατά τη βαριά κληρονομιά που του άφησε ο φίλος του. «Το θέατρο για τη Σκόπελο ήταν μια επανάσταση που παίζει σημαντικό ρόλο» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΘΟΣ.
Ο σύλλογος μετράει 75 μέλη εκ των οποίων τα 15 είναι ενεργά στο θέατρο με ηλικίες από 25 έως και 71 ετών. «Φέτος δημιουργήσαμε εργαστήρι και για τα παιδιά από πέντε χρονών και πάνω» υπογραμμίζει ο κ. Μπαλαμπάνης δείχνοντας τη σημασία και την επιρροή του συλλόγου στους κατοίκους του νησιού.


Το πρώτο έργο που ανέβηκε στο χώρο του παλιού κινηματογράφου «Ορφέας» ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου του 2021 με τίτλο «Καφές παρηγοριάς», έργο που έγραψε η Σκοπελίτισσα βραβευμένη ποιήτρια, Μάρω Βλαχάκη. Συνδύαζε τη ντοπιολαλιά με πραγματικές καταστάσεις του νησιού με την παράσταση να σημειώνει εξαιρετική επιτυχία και τις τέσσερις φορές που ανέβηκε.


Φέτος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου που έχει καθοριστεί για το ανέβασμα των παραστάσεων του ΕΘΟΣ αναμένεται να ανέβει στη σκηνή το έργο «Μόνος στο σπίτι». Πρόκειται για μονόπρακτα και μονολόγους που δείχνουν ένα άτομο το οποίο κατά το παρελθόν επρόκειτο για αξιόλογο άτομο της περιοχής και το οποίο μέσα στο φόβο που επικρατεί, αποτραβήχτηκε στο σπίτι του και μετατράπηκε σε λιοντάρι καθώς κριτικάρει σφόδρα τα μηνύματα που παίρνει μέσα από την τηλεόραση και φοβάται να βγει στην κοινωνία. Ωστόσο, τα δρώμενα που προγραμματίζει ο ΕΘΟΣ για φέτος στη Σκόπελο δεν σταματούν εδώ. Στις 26 και στις 27 Μαρτίου, αναμένεται να ανέβει η παράσταση «Η Κυρά της Ρω» από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη ενώ στις 11 Ιουνίου θα ανέβει επί σκηνής το «Μουσικό αναλόγιο», τραγούδια σμυρνέϊκα τα οποία μιλούν για την καταστροφή της Σμύρνης ενώ το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να διεξαχθεί παιδικό φεστιβάλ θεάτρου στο οποίο θα συμμετάσχουν ομάδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


«Το θέατρο στη Σκόπελο έχει δώσει πολλά οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο Τάκης Μόσχος μάς έδωσε μια άλλη διάσταση της τέχνης, της ελευθερίας και της έκφρασης μηνυμάτων μπροστά σε κόσμο. Υπήρχε κόσμος που δεν είχε δει κάποια παράσταση και πλέον την περιμένει πώς και πώς. Οι κάτοικοι το αποδέχτηκαν και τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικοί φορείς το στηρίζουν με το δήμο Σκοπέλου να υποστηρίζει πλήρως το εγχείρημά μας. Έχουμε επικοινωνία και διάλογο για συμβουλές με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως με την Άννα Φόνσου και το Σπίτι του Ηθοποιού. Πρέπει να αρχίσει να αναδύεται η τέχνη στα νησιά για να ξεφεύγει ο κόσμος από την καθημερινότητα. Κάποιες φορές, ξεπηδούν και ταλέντα μέσα από τέτοιες δραστηριότητες» υπογραμμίζει ο κ. Μπαλαμπάνης.
Όσον αφορά το φίλο του, Τάκη Μόσχο, ο πρόεδρος του ΕΘΟΣ αναφέρει ότι η παρέα τους «έδεσε» από την πρώτη στιγμή. «Ο Τάκης ήταν ανήσυχο πνεύμα. Στη Σκόπελο σκηνοθετούσε αλλά ήθελε να ανέβει στο σανίδι. Την τελευταία χρονιά, του έγινε πρόταση για δουλειά από την Αθήνα. Εκείνος ήθελε να πάει αλλά εγώ τον προέτρεπα να μην πάει και έκτοτε νιώθω ενοχές που τον άφησα και δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω να μείνει στη ζωή» αναφέρει για το φίλο του, Τάκη Μόσχο.