“Καμία λιγότερη, καμία μόνη” – Παρέμβαση και πορεία από τις “Μαχητικές και Ελεύθερες” Βόλου

Με το σύνθημα “Καμία λιγότερη, καμία φοβισμένη, καμία μόνη” έκαναν ενημερωτική παρέμβαση οι “Μαχητικές και Ελεύθερες” Βόλου σήμερα το απόγευμα μπροστά στην πλατεία Άγ. Νικολάου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

“Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για όσα συμβαίνουν στα έμφυλα ζητήματα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανισότητας της γυναίκας σε σχέση με τον άντρα σε διάφορες πτυχές”, ανέφερε η Μαριάνθη Κυπρίδου από τις “Μαχητικές και Ελεύθερες” Βόλου.

Η ίδια σημείωσε την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία η οποία θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη από τον άντρα ως την πηγή των προβλημάτων που υπάρχουν σε καθημερινή κλίμακα. “Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και στον εργασιακό χώρο καθώς οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο αμείβονται κατά 32% λιγότερο από τους άντρες ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κατά 14,1%. Αυτό έχει να κάνει με την απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία που κάνει η γυναίκα και σχετίζεται με οικιακές κυρίως εργασίες. Το κέρδος που βγαίνει από την απλήρωτη εργασία των γυναικών αγγίζει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως” αναφέρει η Μαριάνθη Κυπρίδου.

Επίσης, βασικό αίτημα των γυναικών αποτελεί και η έμφυλη βία καθώς και το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτή. “Μία γυναίκα που θέλει να φύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον της είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολύ ακριβές και αργές νομικές διαδικασίες. Είδαμε τη δολοφονία μιας άλλης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά του πρώην συζύγου της χωρίς πρακτικά να έχει γίνει τίποτα. Πρέπει να υπάρχουν δωρεάν και γρήγορες νομικές υπηρεσίες ώστε να προστατεύεται η γυναίκα όταν το χρειάζεται και να ενταχθεί η γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα καθώς, επίσης, και να παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Είδαμε από το κίνημα Metoo οι γυναίκες να παίρνουν το θάρρος και να καταγγέλλουν” υπογραμμίζει η κ. Κυπρίδου.

Τέλος, η ίδια υποστηρίζει πως οι αγώνες και η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στην “πανδημία” της έμφυλης βίας. “Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για όποια γυναίκα χρειαστεί τη βοήθειά μας. Όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, μπορούμε να το αλλάξουμε για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία” σημειώνει το μέλος από τις “Μαχητικές και Ελεύθερες” Βόλου.