Το LNG στο λιμάνι του Βόλου είναι το “τυρί”- Αγοράζουν εκτάσεις στου Μαμιδάκη

Οι ανενεργές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών της οικογένειας Μαμιδάκη, στο ανεπτυγμένο οικιστικά παραθαλάσσιο μέτωπο, πριν την είσοδο στον Βόλο, είναι η εναλλακτική “λύση” για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου στην πόλη. Το “τυρί” που σερβίρεται στο τραπέζι είναι η ανάπτυξη της μονάδας στο λιμάνι, αλλά η “φάκα” βρίσκεται αλλού. Όλοι οι “ενδιαφερόμενοι” επενδύουν” στο γεγονός ότι ο θόρυβος στον Βόλο θα κοπάσει όταν ανακοινωθούν τα σχέδια της εταιρείας για “εγκατάλειψη” της θέσης “Μπουρμπουλήθρα” και μεταφοράς της επένδυσης σε μια άλλη- κατοικημένη επίσης περιοχή- εντός του Δήμου Βόλου.

Για την ζώνη του λιμανιού είναι σχεδόν βέβαιο πως ούτε η αρχαιολογία θα έδινε άδεια, ούτε περιβαλλοντικούς όρους θα λάμβαναν εύκολα οι επενδυτές, παρότι σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα μπορείς, με τις κατάλληλες γνωριμίες, να χαρακτηρίσεις “περιβαλλοντική” οποιαδήποτε υποδομή. Οι εγκαταστάσεις Μαμιδάκη στον Βόλο είναι ανενεργές εδώ και 20 χρόνια και η πάλαι ποτέ κραταιά οικογένεια μπορεί να έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, αλλά η άδεια υφίσταται.

Αυτό που δημιουργεί βεβαιότητες για την μεγάλη “μπίζνα” στις ακτές του Βόλου είναι ότι μεγάλες εκτάσεις της περιοχής αγοράζονται από δύο επιχειρηματίες του Νομού. Ο ένας μάλιστα είναι εμπλεκόμενος με τους …επενδυτές. Ο δεύτερος δεν εμπλέκεται με την “επένδυση” αλλά αγοράζει φτηνά για να πουλήσει πανάκριβα, ώστε να περάσουν οι αγωγοί για την σύνδεση της μονάδας LNG με την βιομηχανική. Στους ανησυχούντες πολίτες θα “πουληθεί” μόλις ανακοινωθεί η αλλαγή σχεδίων για ανάπτυξη της εγκατάστασης στου “Μαμιδάκη” το γνωστό “παραμύθι”… “μην μιλάτε καθόλου γιατί φτηνά την γλιτώσαμε”.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ