Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Διορία στις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη μέχρι το πρωί της Δευτέρας δίνει η Ρωσία.

Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria.

Κατά τη Μόσχα, θα προσφερθεί ασφαλής διάδρομος διαφυγής στις ουκρανικές δυνάμεις, αφού παραδώσουν τα όπλα.

«Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μιζίντσεφ και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».

Ακολουθεί σύνοψη της 25ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία:

  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.
  • Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, η Ρωσία βομβάρδισε σχολή καλών τεχνών, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά.
  • Χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγήθηκαν με τη βία στη Ρωσία και στη συνέχεια στάλθηκαν σιδηροδρομικώς σε οικονομικά υποβαθμισμένες πόλεις, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
  • Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καταστράφηκε από ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.
  • Η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα και εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
  • Η επίθεση σε στρατόπεδο στην πόλη Μικολάιβ τα ξημερώματα του Σαββάτου προκάλεσε τον θάνατο άνω των 40 στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.
  • Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής.
  • Οβίδα εξερράγη έξω από πολυκατοικία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν, δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
  • Τουλάχιστον 902 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους και 1.459 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
  • Σύμφωνα με το ουκρανική βουλή, 115 παιδιά από την Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 140 ακόμη έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
  • Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξ αυτών, περισσότεροι από 3,3 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ισραηλινούς βουλευτές, σε ομιλία του μέσω βίντεο, να βοηθήσουν την Ουκρανία, συγκρίνοντας τη ρωσική επίθεση με το σχέδιο των Ναζί απέναντι στους Εβραίους. Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν οι ουκρανορωσικές συνομιλίες αποτύχουν, τότε η υφήλιος θα βρεθεί πιο κοντά σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα «κρίσιμα» θέματα.

 

Πηγή: kathimerini.gr