Κων. Μαραβέγιας: Νέο «δίχτυ ασφαλείας» από την κυβέρνηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Επί του νομοσχεδίου για του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις των πολιτών για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τονίζοντας πως «η κυβέρνηση, όπως με επιτυχία έπραξε κατά την περίοδο της πανδημίας, χτίζει ένα νέο «δίχτυ ασφαλείας» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες».

Ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά, πέραν της περικοπής που έκανε στην αρχή της θητείας της, σε μια πρόσθετη μόνιμη μείωση φόρου που βοηθά εκατομμύρια ιδιοκτήτες και αναζωογονεί την ελληνική αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με την παράταση απαλλαγής από τον ΦΠΑ των νεόδμητων. Αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση στο φόρο για τα λιπάσματα και την επιστροφή φόρου στα αγροτικά καύσιμα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα όχι μόνο κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και αναπτυξιακής σημασίας καθώς κινητοποιούν μεγάλους κλάδους της οικονομίας πραγματώνοντας την κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ για λιγότερους φόρους και ταχύτερη ανάκαμψη της κοινωνίας από τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις.

Στο σημείο αυτό επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ήδη από την συζήτηση του στην Επιτροπή. «Δεν θέλουν να βοηθήσουν τον Έλληνα φορολογούμενο αλλά να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Προτιμούν να μεγαλώνει το ταμειακό «μαξιλάρι» του Δημοσίου και να αποδυναμώνονται οι πολίτες», είπε και πρόσθεσε ότι θα κριθούν για τη στάση τους από τον ελληνικό λαό το 2023. Επίσης, ο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αφόρητη υποκρισία, εξηγώντας ότι απορρίπτει την επιδότηση καυσίμων ως «ψίχουλα», ενώ το 2016 και το 2017 αύξησε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Όταν ο κ. Τσίπρας μιλά για ευνοούμενους από την πολιτική της ΝΔ, προφανώς αναφέρεται στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και υπενθύμισε ότι την περίοδο 2015-19, μόνο από την υπερφορολόγηση ο κ. Τσίπρας μάζεψε 37 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει το περίφημο «δημοσιονομικό μαξιλάρι» του.

«Απέναντι σε αυτή την ωμή κοροϊδία της κοινωνίας από την αντιπολίτευση», σημείωσε ο βουλευτής, «η ΝΔ αντιπαρατάσσει τη σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης», υπερβαίνοντας την προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αφού πλέον φτάνει στο 35%. Επίσης, προχωρά σε αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος ευάλωτων δανειοληπτών, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση τους. Με το νέο πρόγραμμα, το κράτος επιδοτεί τη δόση του δανείου, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη.

Οι φοροελαφρύνσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, έρχονται σε συνέχεια των μέτρων στήριξης της κοινωνίας που πρόσφατα παρουσίασε η κυβέρνηση, ορισμένα εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως:
1. Η αυξημένη επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.
2. Η συνέχιση της επιδότησης φυσικού αερίου.
3 .Η χορήγηση ενάμιση επιπλέον επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο για περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και 200 ευρώ σε 880.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑΜΕΑ.
4. Επίσης χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους του.
5. Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων κίνησης καλύπτοντας μέρος των αυξήσεων των τιμών για 3 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών.
6. Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στους αγρότες, λέγοντας ότι τα μέτρα του παρόντος νομοσχεδίου δεν θα είναι τα τελευταία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει τους αγρότες επεκτείνοντας δράσεις όπως είναι: α) ο μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο DIESEL στη γεωργία και β) ο καθορισμός του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα. Αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και βέβαια στη κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης το 2021.

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την οικονομική τους επιβίωση αλλά και την διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής παραγωγής», κατέληξε ο βουλευτής.