Με μηνυμα για τις γυναικοκτονίες η παρουσία του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στην Ευαγγελίστρια

Με την  μεγαλοπρέπεια η Τοπική Εκκλησία γιόρτασε  την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με επίκεντρο τον προσφυγικό ομώνυμο Ιερό Ναό της Νέας Ιωνίας. Την παραμονή  τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συγχοροστατούντων του  κ. Ιγνατίου και του  Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.

Τον κ. Εμμανουήλ καλωσόρισε στην Μητρόπολη ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, προσφωνώντας τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, αναφέρθηκε στην προσφυγική ιστορία της ενορίας, στην οποία, πλέον, διαμένουν απόγονοι των ξεριζωμένων από την Μικρασιατική γη.

Στην ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση και αναφέρθηκε, αρχικώς, στην ιστορική τοποθέτηση της εορτής του Ευαγγελισμού μέσα στον χρόνο. Αναφερόμενος στην θεολογική διάσταση της γιορτής, παρατήρησε ότι «το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου δεν αφορούσε μόνο στην Παρθένο Μαρία, αλλά σε ολόκληρο το γένος των ανθρώπων. Ο Ιεράρχης παρατήρησε, ακολούθως ότι, «η σημερινή γιορτή  αποτελεί και ένα  μήνυμα προς ένα κόσμο που, όσο προχωρά σε θεωρίες και έργα πολιτισμού, τόσο φαίνεται ότι υποτιμά, στην καθημερινότητα το πρόσωπο της γυναίκας… Προς αυτόν το πολιτισμένο κόσμο, που ανέχεται να πονά και να φονεύεται η γυναίκα από μια ανεκδιήγητη υποτίμηση του γυναικείου φύλου, το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ότι δεν υπάρχει ιερότερο πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία από την Παναγία… Κάθε βάναυση ενέργεια προς την γυναίκα είναι ένα αυθάδες ράπισμα προς τον Δημιουργό και κάθε ρητορική μίσους είναι μεγάλη αμαρτία και προσβολή του πολιτισμού μας…».

Ακολούθησε η αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού πέριξ αυτού.

Ανήμερα  τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του  Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντων του  κ. Ιγνατίου και του  Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Εμμανουήλ την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία ταπεινή εκ μέρους μας αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς σας στις διεκκλησιαστικές σχέσεις, ως επιφανούς Ιεράρχου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και συγκυρηναίου του μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου».