Νέος πρωθυπουργός της Λιβύης: Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας – Οι γιοι του Χαφτάρ στην Αγκυρα

Βόμβες έριξε ο ορισθείς από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα, που αναφέρθηκε στη «δυνατή φιλία του» με την Τουρκία, οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στη χώρα κατόπιν επίσημης συμφωνίας, όπως είπε, αλλά και στην επίσκεψη των γιων του Χαφτάρ στην Αγκυρα.
O ορισθείς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα (επάνω, σε φωτογραφία αρχείου του Reuters), δήλωσε ότι συνδέεται με την Τουρκία με «πολύ δυνατή φιλία», παρά τις όποιες προσπάθειες να τη διαστρεβλώνουν.

«Πολύ δυνατή φιλία»
Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξής του, προχθές το βράδυ, στο λιβυκό κανάλι Αλ Ουασάτ.

Απαντώντας στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνησή του, παρόλο που η Αγκυρα ήταν μεγάλος υποστηρικτής του σε όλα τα προηγούμενα πολιτικά στάδια, ο Μπασάγκα απάντησε:

«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία».

Και συνέχισε: «Ομως υπάρχουν ορισμένα μέρη που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου για να μπερδέψουν αυτή τη σχέση, αλλά η σχέση μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκε ποτέ και εξακολουθεί να είναι καλή».

Και συνέχισε:

«Μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου από την ανατολική περιοχή και άλλες πολιτικές ελίτ προσφέρθηκαν να πάνε στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα, καθώς και οι γιοι του κ. Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι είναι ο Σαντάμ και ο αλ Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα. Υπάρχουν θέματα και τώρα ετοιμάζονται να πάνε και στο Κατάρ για να τα ξεκαθαρίσουν».

«Χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές»

Ο Μπασάγκα πρόσθεσε ότι η σχέση του με την Τουρκία «χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση».

Η Λιβύη δεινοπαθεί από την κατάσταση πολιτικής διαίρεσης, μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ (ανατολικά) του Φατχί Μπασάγκα ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης, αντί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα και υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει σε κυβέρνηση που θα προέλθει από νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Ο Μπασάγκα κατηγόρησε επίσης τον Ντμπεϊμπά ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να μην συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρώντας ότι ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που ματαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «Ο Ντμπεϊμπά δεν σκόπευε να διεξαγάγει εκλογές και μάλιστα από την αρχή ενημέρωσε τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη ότι η εξουσία του θα διαρκέσει δύο ή περισσότερα χρόνια και δεν θα υπάρξουν εκλογές».

Ο Ντμπεϊμπά βασίζει τη συνέχεια της κυβέρνησής του στη βάση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο όρισε τη διάρκεια των εργασιών της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής σε 18 μήνες, παρατείνοντάς την μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Η Τουρκία επικοινωνεί με τα διάφορα λιβυκά κόμματα με στόχο να βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι σχέσεις με Αίγυπτο και ΗΠΑ

Στη συνέντευξή του, ο Μπασάγκα έθιξε τις θέσεις άλλων χωρών υπό το φως της πολιτικής διαίρεσης που βλέπει η Λιβύη, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος δεν παρενέβη στον σχηματισμό της κυβέρνησής μου, αντίθετα με όσα φημολογούνται, και αυτό που κινεί το Κάιρο είναι η εθνική της ασφάλεια, η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης».

Ανέφερε ότι είχε λάβει «πολύ θετικά επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με την κυβέρνησή του».

Οσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπασάγκα είπε ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον».

Η ξένη στρατιωτική παρουσία

Σχετικά με τις μη λιβυκές δυνάμεις που είναι παρούσες στη χώρα του, είπε:

«Απορρίπτουμε την παρουσία οποιασδήποτε δύναμης έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης. Οσο για τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν βάσει επίσημης συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως η ρωσική Βάγκνερ, θα το εξετάσουμε».

Πηγή: in.gr