Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε πορεία ενδημικότητας

Σε πορεία ενδημικότητας  βρίσκεται ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

Ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή η Πολιτεία πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ηλικιωμένων και των άλλων ευάλωτων υγειονομικά πληθυσμιακών ομάδων και τονίζει ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε χωρίς προβλήματα το Πάσχα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την άποψη, χωρίς να το υποστηρίζει με βεβαιότητα, ότι το αποτελεσματικό απέναντι σε όλα τα στελέχη του κορονοϊού εμβόλιο, που θα διαθέτει το ερχόμενο φθινόπωρο η ανθρωπότητα, θα πρέπει να γίνει σε ηλικιωμένους και σε άτομα με συννοσηρότητες και όχι υποχρεωτικά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Επαναμολύνσεις και η προσοχή στους ηλικιωμένους
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η μετάλλαξη Ο2 του κορονοϊού, η οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα μας, βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την Όμικρον (μεγάλη διασπορά, ελαφρά συμπτώματα), ωστόσο, είναι ακόμα περισσότερο μεταδοτική.

«Αυτό που παρατηρώ ως γιατρός πρώτης γραμμής, είναι ότι βλέπω επαναμολύνσεις στην κοινωνία. Να αναφέρω χαρακτηριστικά τη χθεσινή ημέρα, στην οποία είδα δύο-τρία άτομα που μολύνθηκαν τρεις φορές σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, από τη Δέλτα, την Όμικρον και την Όμικρον2. Ωστόσο, βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία περνάει τον κορονοϊό με περιορισμένα και ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και με ένα απλό μπούκωμα. Εφόσον, λοιπόν, τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά, τα οποία θυμίζουν τις περισσότερες φορές ένα απλό κρυολόγημα, πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Μάλιστα, τα τελευταία στην κοινότητα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται, αφού πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και άλλοι βγαίνουν θετικοί με ένα self τεστ, αλλά επειδή αισθάνονται καλά, δεν το δηλώνουν», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

Το δεύτερο που παρατηρεί, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι πολύ ηλικιωμένοι, ηλικίας πάνω από 80-85 ετών (ακόμα και εμβολιασμένοι σε ποσοστό 40%), με αδύναμο ανοσοποιητικό και άρα δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα, καθώς και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Πρόκειται για άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές για ευπαθείς ομάδες και εκεί πρέπει αυτήν τη στιγμή να ρίξουμε το βάρος μας, για να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Θα έλεγα ότι τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πρέπει να διενεργούν τα τεστ κυρίως σε αυτές τις δομές, ακόμα και έξω από καφενεία που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.