Σε πλήρη εξέλιξη το Έργο «Κάρλα-Κλίμα-Γη-Ύδωρ»

Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιοποιήσουμε αρχές και συνήθειες του παρελθόντος.
Οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες Κυκλική Οικονομία, επαναχρησιμοποίηση-μεταποίηση, ανακύκλωση και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες και με αυτές επεβίωσαν σεβόμενες την ύλη και τον μόχθο δημιουργίας νέων προϊόντων. Αντιθέτως η έννοια του προϊόντος μιας χρήσης, η σπατάλη της ύλης, η πολυτέλεια του περιττού, μικρή θέση έχουν στην παραδοσιακή βιοθεώρηση.

Η παραγωγή ή προμήθεια με το κυνήγι προϊόντων στον ετήσιο κύκλο αξιοποιούνταν με ευλάβεια. Η έννοια των τροφικών υπολειμμάτων – απορριμμάτων ήταν άγνωστη. Τα οποιαδήποτε υπολείμματα τροφής συμπλήρωναν τη διατροφή των ζώων ή τη λίπανση των φυτών. Αντιστοίχως η αξιοποίηση των μαλλιών των ζώων κάθε χρόνο εξασφάλιζε την ένδυση και τα υφαντά της οικοσκευής, τα στρώματα κ.ά. Πέραν της διατροφής, η ένδυση, ρυπαίνει κατά 10% το περιβάλλον.
Σ΄ αυτόν τον τομέα η παράδοση έχει να μας διδάξει πολλά καθώς το ύφασμα, τέχνη ιερή, φαίνεται ότι εξαντλείται μόνον όταν κλείσει συχνά έναν μεγάλο διαγενεακό κύκλο, κληροδοτούμενο, μεταποιούμενο μέχρι να καταλήξει σε ευτελή, πλην εύχρηστα, κουρέλια, σε αναντιστοιχία προς τις ποσότητες υφασμάτων, από ποικίλα υλικά, στα σημερινά σκουπίδια. Εδώ, ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον του παρελθόντος μας.

Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν και συζητήθηκαν Σάββατο 2, Απριλίου στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Η Κυκλική Οικονομία στην αγροτική παραγωγή», με οργανωτή τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου. Αποτελεί τη Δράση 7 του Έργου με τίτλο «Κάρλα-Κλίμα-Γη-Ύδωρ: Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις χρήσεις γης και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων». Το Έργο υλοποιείται στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2023 από τους εταίρους «Δράση και Ενέργεια – ΚοινΣΕπ.», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου και χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Η ημερίδα με φυσική παρουσία των συνέδρων και κυρίως διαδικτυακά. Με φυσική παρουσία την εκδήλωση τίμησαν ο βουλευτής Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης, που έκανε παρέμβαση και χαιρετισμό, ο Παντελής Μαστρογιάννης, εκπρόσωπος της «Πράσινης Αριστεράς» που έκανε παρέμβαση, ο Κώστας Λάμπρος Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο Δημήτρης Οικονομίδης, φυσιογνώστης, υπεύθυνος του Κέντρου Άγριας Ορχιδέας Βορείου Πηλίου, στέλεχος του Δήμου Βόλου κ.α.

Το πρόγραμμα διεξήχθη όπως είχε προγραμματιστεί, με πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο www.karlaclima.gr.

Αναδείχθηκε η Κυκλική Οικονομία ως μοντέλο ανάπτυξης

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, των γεωργών, των επιστημόνων και γενικότερα των πολιτών, πάνω σε καινοτόμες προτάσεις διαχείρισης της γης και του ύδατος, εμπνευσμένες από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε κλείνοντας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου, η οποία ήταν η συντονίστρια-παρουσιάστρια της εκδήλωσης, με την συμπαράσταση του Προέδρου του επικεφαλής φορέα ΚΟΙΝΣΕΠ «ΔΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Ευάγγ.. Θέου, οι εισηγήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων ήταν αρτιότατες και πολύ αξιόλογες.
Η συμβολή τους στην κατανόηση των χαρακτηριστικών της κυκλικής οικονομίας και των δυνατοτήτων εφαρμογής της, ήταν καθοριστική.
Παρουσιάστηκαν καινοτόμες επιστημονικές πρακτικές διαχείρισης και προοπτικές βελτίωσης της κοινωνικής οικονομίας σε πλήρη ισορροπία με την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε συζήτηση πάνω στα συγκεκριμένα θέματα και η υψηλού επιπέδου ημερίδα έκλεισε με την ευχή της Προέδρου Ελένης Παπαδημητροπούλου οι εταίροι με το τέλος του προγράμματος, να έχουν προωθήσει, κατά το μέγιστο, έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης πιο «κυκλικό».
Τους επόμενους μήνες ακολουθούν και άλλες σημαντικές Δράσεις του Έργου.

Όπως αναφέρθηκε στην Ημερίδα «Μέρος σημαντικό του πολιτισμικού κεφαλαίου, ο παραδοσιακός πολιτισμός, αγροτικός κυρίως, αλλά και αστικός, μπορεί ως εναλλακτική τουλάχιστον μορφή κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης, να συμβάλλει δυναμικά στον μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Στην Ελλάδα, η δεκαετής οικονομική ύφεση, με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις, άφησε να φανούν οι εσφαλμένες κατά το παρελθόν επιλογές στρατηγικής για την μη ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, της γεωργίας – κτηνοτροφίας και δημιουργικών βιοτεχνιών και κυρίως η αδυναμία για διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα περιόριζαν τις επιπτώσεις της στον πληθυσμό, όπως συνέβη σε παρόμοιες κρίσεις κατά το παρελθόν.
Η πανδημία του κορονοϊού μας βρήκε ανέτοιμους, όσον αφορά στις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές. Τώρα είναι, λοιπόν, η ευκαιρία να ξεκινήσει μεθοδικά και με την ουσιαστική στήριξη του κράτους, η επαναφορά, με σύγχρονα εργαλεία, σε ορισμένα παραδοσιακά συστήματα τοπικής οικονομίας, που μπορούν να δώσουν διέξοδο στην κλιματική αλλαγή, στη διαχείριση των απειλούμενων υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας και να εξασφαλίσουν, τέλος, το εισόδημα των παραγωγών και των δημιουργικών τεχνιτών.
Αίτημα επιτακτικό είναι η εθνική στρατηγική κυκλικής οικονομίας, επικαιροποιημένη, σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με τις νεότερες νομοθετικές εξελίξεις στην ΕΕ, εφόσον εξειδικευθεί σε Περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο Δήμων».