Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού-Πώς θα λειτουργεί η υπηρεσία

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Βιβλιάριου Υγείας του Παιδιού. Σκοπός της νέας υπηρεσίας είναι η ψηφιακή δημιουργία και τήρηση Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού καθιστώντας προσβάσιμες τις σχετικές ιατρικές πληροφορίες στους φυσικούς, θετούς ή αναδόχους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλεια των ανηλίκων, καθώς και των ίδιων των παιδιών όταν πλέον αυτά ενηλικιωθούν.

Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών από τους θεράποντες ιατρούς, μέσω της άμεσης πρόσβασης στο σύνολο των πληροφοριών υγείας του παιδιού.

Περιεχόμενο, τρόπος λειτουργίας και πρόσβαση στην υπηρεσία

1. Η ηλεκτρονική υπηρεσία του Η.Β.Υ.Π. διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, από το οποίο ανακτώνται τα στοιχεία του θεραπευόμενου ανηλίκου, με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, με το Μητρώο Πολιτών από το οποίο αντλεί στοιχεία από την ψηφιακή δήλωση γέννησης και με το Σύστημα Ηλεκτρονικών Ιατρικών Ραντεβού eRDV, καθώς και με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ΗΣ) και το σύστημα Ατομικών Δελτίων Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

2. Το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του Παιδιού δημιουργούνται και ενεργοποιούνται είτε αυτόματα, μέσω διαλειτουργικότητας με την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης, είτε από τον θεράποντα ιατρό.

3. Στην υπηρεσία την παρ. 1 του έχει πρόσβαση κάθε θεράπων ιατρός, οι φυσικοί, θετοί ή αναδόχοι γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια των παιδιών καθώς και το ίδιο το παιδί μετά την ενηλικίωσή του.

4. Για την είσοδό στην υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 1, κάθε θεράπων ιατρός, μέσω του portal του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ταυτοποιείται με τη χρήση των κωδικών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Μετά την είσοδό του στην υπηρεσία ο θεράπων ιατρός καταχωρίζει, κατ’ ελάχιστον, την ημερομηνία εξέτασης του ασθενούς και τη διάγνωσή του, τις διενέργειες εμβολιασμών, νοσηλείες, εξετάσεις και ιατρικά δεδομένα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

5. Η πρόσβαση στην υπηρεσία για τους φυσικούς, θετούς ή αναδόχους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλεια πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη, καθώς επίσης και με κωδικούς πρόσβασης στον Α.Η.Φ.Υ., που χορηγούνται από τον εκάστοτε κατά νόμο αρμόδιο ιατρό ή φορέα

6. Η πρόσβαση στην υπηρεσία για το παιδί μετά την ενηλικίωσή του πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη.

Πηγή: alfavita.gr