H μάχη της Μαριούπολης μέσα από χάρτες και video

Ένα βήμα πριν από την ολομέτωπη χερσαία επίθεση στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες -σύμφωνα με τη Μόσχα- «κατέλαβαν τη Μαριούπολη», με εξαίρεση το εργοστάσιο Azovstal, όπου περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές αντιστέκονται.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε η επιχείρηση εισβολής στο Azovstal να ματαιωθεί, ενώ έδωσε οδηγίες να «μπλοκαριστούν» οι εγκαταστάσεις, ώστε, όπως είπε, «να μην περνάει ούτε μύγα». Είπε ακόμη ότι η Ρωσία εγγυάται για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι θα «τους μεταχειριστούμε με σεβασμό».

Πλέον -όπως αναφέρουν οι New York Times- o ρωσικός στρατός σκοπεύει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονμπάς, προελαύνοντας προς διάφορες κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων νότια του Ιζιούμ και βόρεια του Ντονέτσκ.

Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά όλο αυτό το διάστημα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο Ντονμπάς και τα «κέρδη» τους είναι ακόμη περιορισμένα μέχρι στιγμής. Η Ρωσία έχει κάνει τα πρώτα βήματα (επιθέσεις με πυραύλους, παράταξη πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και αποσπάσματα που εξετάζουν την ουκρανική άμυνα) που μπορεί να θέσουν τις βάσεις για μια ευρύτερη επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές «μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι».

Πόλεμος στην Ουκρανία: H μάχη της Μαριούπολης μέσα από χάρτες και video-1
Με κόκκινο οι κινήσεις του ρωσικού στρατού (Πηγή: ΝΥΤ)

Οι ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ιζιούμ έχουν προχωρήσει νότια, προς την πόλη – κλειδί Κραματόρσκ, αλλά η πρόοδος είναι μικρή εξαιτίας της ουκρανικής άμυνας. Σε μια προφανή προσπάθεια να παρασύρει τις ρωσικές δυνάμεις μακριά από το Ιζιούμ, ο ουκρανικός στρατός διεξήγαγε αντεπιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο, ανακαταλαμβάνοντας ορισμένες μικρές πόλεις.

Σε ένα δεύτερο μέτωπο στα βορειοανατολικά, κοντά στο Σεβεροντόνετσκ, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μικρή πρόοδο, προσπερνώντας την πόλη. Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη Κρεμίνα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κοντά στο Ρούμπιζνε, το οποίο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

 

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς το Κραματόρσκ και από τα νοτιοανατολικά, κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα από δύο κατευθύνσεις. Σε περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες τον τελευταίο μήνα, με τους κατοίκους να αναφέρουν συχνούς βομβαρδισμούς.

Στο νότο, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί σε ένα τέταρτο μέτωπο μεταξύ Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Αυτό το μέτωπο ήταν σχετικά ήσυχο εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο, ρωσικές μονάδες που βρίσκονται στην πόλη της Μαριούπολης αναμένεται να κατευθυνθούν προς τα εκεί, εάν καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη (σ.σ. σύμφωνα με τη Μόσχα η πόλη κατελήφθη σήμερα).

Πώς εξελίχθηκε η Μάχη της Μαριούπολης

Μετά από σφοδρές μάχες πολλών εβδομάδων που «ισοπέδωσαν» τη Μαριούπολη, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει την πόλη, πλην του Azovstal.

Την τελευταία εβδομάδα ο ρωσικός στρατός κατάφερει να εισέλθει στο κέντρο της πόλης, χωρίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις στα δύο, με μια ομάδα αμυνόμενων κοντά στο λιμάνι και μια άλλη στην βιομηχανική περιοχή του Azovstal.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείτο πολύ κρίσιμη για τη Ρωσία και -σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές- τα στρατεύματα που βρίσκονται στην πόλη θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο Ντονμπάς, τον νέο βασικό στόχο της Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν καμία περιοχή της πόλης δεν έχει μείνει αλώβητη, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων της Masae Analytics.

Πόλεμος στην Ουκρανία: H μάχη της Μαριούπολης μέσα από χάρτες και video-2

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Πέμπτη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να ακυρώσει τα σχέδια εισβολής στην τοποθεσία, όπου βρίσκονται παγιδευμένα τα τελευταία εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα.

Πηγή: kathimerini.gr