“Σαρώνουν” στον Βόλο οι ηλεκτρονικές απάτες – Συνδρομή της Αγγλίας ζητά η Eισαγγελία

Οι ηλεκτρονικές απάτες βρίσκονται σε έξαρση, γεγονός που προβληματίζει έντονα δικαστικές και αστυνομικές αρχές στη Μαγνησία. Η εισαγγελία του Βόλου έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή και από το Ηνωμένο Βασίλειο για άρση τηλεφωνικών αριθμών και τραπεζικών λογαριασμών καθώς σε δύο μεγάλες απάτες στον Βόλο, με θύματα εμπόρους, τα χρήματα κατέληξαν σε τράπεζες της Αγγλίας. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και το κουβάρι της απάτης δύσκολα τα ξετυλιχτεί εάν δεν υπάρξει διακρατική συνεργασία σε επίπεδο δικαστικών αρχών.

Η εξιχνίαση των εγκλημάτων ηλεκτρονικής απάτης δεν είναι μια υπόθεση εύκολη και γνωρίζει άνοδο  ταυτόχρονα με την εκρηκτική άνοδο των ψηφιακών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια.

“Κορυφή” στον Βόλο θεωρούνται δύο υποθέσεις όπου έμποροι έχασαν πάνω από 90.000 ευρώ ο καθένας.

Στην πρώτη περίπτωση “μαιμού” σύμβουλος  επενδύσεων έπεισε το θύμα να καταθέσει χρήματα για αγορά κρυπτονομίσματος, με την υπόσχεση εύκολων και μεγάλων κερδών
Πρόκειται για έναν 48χρονοςαπό τον Αλμυρό, που έκανε το λάθος να εμπιστευτεί δήθεν σύμβουλο επενδύσεων και να κάνει κατάθεση ενός σημαντικού ποσού για αγορά κρυπτονομίσματος. Ο απατεώνας μέσω των τραπεζικών του κωδικών «σήκωσε» από τον λογαριασμό του σχεδόν 100.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έμπορο που παρήγγειλε σε εταιρεία αθλητικά είδη για το κατάστημά του . Είχε λάβει ψεύτικο μήνυμα δήθεν από την εταιρεία που συνεργάζεται, ότι άλλαξε τραπεζικούς κωδικούς και έπρεπε να καταθέσει τα χρήματα της παραγγελίας σε νέο IBAN. Η κατάθεση έγινε και αποδείχτηκε πως ηταν απάτη. Η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί από τον Οκτώβριο του 2021.

Για την υπόθεση παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, με στόχο να βρεθεί ο απατεώνας ή οι απατεώνες, μετά από μήνυση κατ’ αγνώστων που κατέθεσε ο έμπορος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έμπορος παρήγγειλε αρχικά μεγάλη ποσότητα αθλητικών ειδών συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, τα οποία και παρέλαβε. Κάποια στιγμή όμως  φέρεται να έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία αθλητικών ειδών με την οποία συνεργαζόταν, τον ενημέρωνε ότι αλλάζει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού της λογαριασμού και στον καινούργιο αυτό λογαριασμό θα έπρεπε να καταθέσει τα χρήματα της παραγγελίας.

Το μήνυμα φέρεται να εστάλη σε περιβάλλον που παρέπεμπε στο τραπεζικό ίδρυμα, χωρίς ωστόσο να είναι πραγματικό, αλλά ο έμπορος φέρεται να «τσίμπησε». Προφανώς δεν επικοινώνησε με την εταιρία για να διαπιστώσει αν όντως άλλαξε ο ΙΒΑΝ και φέρεται να κατέθεσε στον λογαριασμό που του έδωσαν οι απατεώνες τα χρήματα της παραγγελίας. Μετά από μερικές ημέρες αρμόδιος της εταιρίας αθλητικών ειδών φέρεται να επικοινώνησε μαζί του και να τον ενημέρωσε, ότι δεν είχαν λάβει το αντίτιμο της παραγγελίας και έτσι αποδείχθηκε η απάτη.