Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση υλοποίησης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας ανάμεσα στην ΕΡΓΟΣΕ και στον ανάδοχο του έργου ΙΝΤRΑΚΑΤ.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 67.000.000 ευρώ που με την έκπτωση του 37,4 % θα φθάσει και θα ξεπεράσει τα 42.000.000 ευρώ, το οποίο δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στη Μαγνησία και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 36 μήνες και οι ποινές καθυστέρησης που προβλέπονται από τη σύμβαση είναι πολύ αυστηρές, δεδομένο που σημαίνει ότι το έργο θα υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραβρέθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.
Η υλοποίηση του έργου της ηλεκτροκίνησης συνδέει και πάλι μέσω σύγχρονων υποδομών τον Βόλο με το εθνικό και ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου συνδέονται με τον σιδηρόδρομο οι δύο βιομηχανικές περιοχές του Βόλου δίνοντας τεράστιο αναπτυξιακό πλεονέκτημα στη περιοχή και συμπληρωματικά με τα έργα που έχουν ήδη εξαγγελθεί ξαναμπαίνει ο σιδηρόδρομος στο λιμάνι του Βόλου δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξή του.
Λάρισα- Βόλος σε 40 λεπτά
Το έργο αναβάθμισης με ETCS LEVEL 1, σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης και εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης μεταμορφώνει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρόκειται να ολοκληρωθεί ως έργο-γέφυρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά:
• Στην κατασκευή νέας παραλλαγής μονής Σ.Γ. κανονικού εύρους στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 (πριν από την είσοδο του Σ.Σ. Λατομείου) έως τη Χ.Θ. 59+677 (είσοδος Σ.Σ. Βόλου) προς αντικατάσταση της υπάρχουσας μη λειτουργούσας μετρικής γραμμής στο ίδιο τμήμα.
• Στην πλήρη κατασκευή του Συστήματος Ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνει: την Εναέρια Γραμμή Επαφής τύπου trolley για 25 kV, 50 Hz, τον Υ/Σ ισχύος έλξης Ριζόμυλου, το σύστημα Τηλεδιοίκησης – Τηλε-ελέγχου της ηλεκτροκίνησης (SCADA) και την ένταξή του στο υφιστάμενο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης.
• Στην κατασκευή σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1, baseline 3.
• Στην κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών κατά τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.
• Στην ανακαίνιση – τακτοποίηση μέρους των γραμμών και αλλαγών στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου και Βελεστίνου.
• Στην ανακαίνιση κτιρίων στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου, Βελεστίνου, Λατομείου και Βόλου για την κατασκευή τεχνικών δωματίων.
• Στην κατασκευή νέας στάσης για επιβατική χρήση στη περιοχή της ΒΙΠΕ από τη Χ.Θ. 54+480 έως τη Χ.Θ. 54+600 της νέας παραλλαγής, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων της ΒΙΠΕ.
• Στις φυτοτεχνικές εργασίες στη νέα παραλλαγή της ΣΓ από Σ.Σ. Λατομείου έως Σ.Σ. Βόλου.