Η Ευρώπη οφείλει να ανασυνταχθεί

Της Δωροθέας Κολυνδρίνη

Η Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζουμε σήμερα 9 Μαΐου, σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής δήλωσης Σουμάν και αποτελεί ευκαιρία εορτασμού της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ενότητας στην Ευρώπη. Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας που επισκίασαν την ημέρα αυτή, η σημασία της τη φετινή περίοδο είναι πιο ιδιαίτερη και σημαντική από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Πόσο πιο επίκαιρο μπορεί να είναι το απόσπασμα της ομιλίας του Σουμάν την 9η Μαΐου 1950, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η  παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν».

Εβδομήντα και πλέον χρόνια από τη δήλωση αυτή η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία να μαίνεται ένας πόλεμος στην ανατολική πλευρά της, που πέραν της ειρήνης, απειλεί  τις βασικές αξίες και αρχές που έχει οικοδομηθεί η σύγχρονη κοινωνία μας, όπως είναι η δημοκρατία, η ευημερία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πόλεμος προκαλεί αμέτρητα δεινά στους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές της εμπόλεμης ζώνη, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ευρώπη καλείται «βιαίως» να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής με δυναμική πολιτική συνοχής, ευελιξία και πρακτικές λύσεις.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως θεματοφύλακας της ιδέας της Ευρώπης, κινείται με πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς. Μόνο την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλία με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κ.α.)  υλοποιήθηκαν περισσότερα από 5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ. Είναι έργα ουσίας, που πραγματοποίησαν επιθυμίες και προσδοκίες των πολιτών, βελτίωσαν την καθημερινότητα και ενίσχυσαν την πρόοδο και την ευημερία στην περιοχή μας.

Η σημερινή μέρα μας στέλνει το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η ευρωπαϊκή συνοχή και οι ευρωπαϊκές ιδέες είναι πιο επίκαιρες από ποτέ στην εποχή μας. Ήδη τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη απομακρύνεται από μοντέλο της «κυβέρνησης των Βρυξελλών» και μεταλλάσσεται σε έναν οργανισμό που ακούει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ευρωπαίων πολιτών και της εκάστοτε περιοχής. Κατά τη διάρκεια άλλωστε της πανδημίας επιβεβαιώθηκε, παρά τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν, η ανάγκη της κοινής πορείας και πολιτικής των λαών. Όλα τα δεινά που αντιμετώπισε ο ευρωπαϊκός χώρος τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση, οι φυσικές καταστροφές, η πανδημία και τώρα ο αναπάντεχος πόλεμος, έφεραν στα όριά την κοινωνία και τις αντοχές της. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη οφείλει να ανασυνταχθεί, να επιδείξει ευελιξία και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, και προπαντώς άμεσα, τις νέες προκλήσεις δίνοντας λύση και ελπίδα για το μέλλον του Ευρωπαίου πολίτη.