Αγία Σοφία: Σπάσανε ιστορική δεξαμενή νερού και έβαλαν τα παπούτσια τους

Δεν έχουν τέλος οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παραμέληση και τον βανδαλισμό του εσωτερικού του ιστορικού χριστιανικού ναού της Αγίας Σοφίας.

Συγκεκριμένα, κώδωνα κινδύνου έκρουσαν πριν λίγες ημέρες οι εικόνες ντροπής, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, στις οποίες φαίνονται εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη και τα σημάδια εγκατάλειψης του μνημείου.

Ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν ήταν η μόνη καταστροφή, καθώς στο φως ήρθαν νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού που αποδεικνύουν πως αιτία δεν είναι η φυσική φθορά του μνημείου της Unesco.

Στην εικόνα φαίνεται σπασμένο το καπάκι μίας ιστορικής οθωμανικής δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας, ενώ στο εσωτερικό του έχουν τοποθετηθεί παπούτσια.

Τον νέο βανδαλισμό έκανε γνωστό ο Τούρκος αρχαιολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις στα social media.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια επίσημη τοποθέτηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φθορές για τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε πως το «σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό».

Πηγή: in.gr