“Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ακτιβισμός” – 40 χρόνια ακτιβιστικό κίνημα στον Βόλο

Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι να ασκεί πίεση για την αλλαγή και στον Βόλο το ακτιβιστικό κίνημα με “σημαία” την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία είχε και έχει συνεχόμενη δράση.

Η διαφορά είναι ότι στα τόσα χρόνια αγώνων τα διακυβεύματα παρέμειναν τα ίδια. Καθαρό νερό, καθαρός Παγασητικός, καθαρός αέρας , με τη δράση και την αντίδραση στα κακώς κείμενα να είναι σε πρώτο πλάνο.
Στους αγώνες και στην αγωνία για ένα περιβάλλον που θα εξασφαλίζει συνθήκες ποιότητας ζωής δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν κομβικό ρόλο οι ακτιβιστές. Δεκάδες άνθρωποι στον Βόλο, εκατοντάδες στη χώρα , έχουν συμμετάσχει σε ακτιβιστικές ομάδες και δίκτυα ανεξάρτητα από γεωγραφικούς, ηλικιακούς περιορισμούς, με τον Κώστα Βολιώτη, τον εκπαιδευτικό και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, να πρωταγωνιστούν σχεδόν 40 χρόνια στο προσκήνιο και να παρεμβαίνουν.

Καθεμιά και καθένας που συμμετείχε και συμμετέχει σε αυτούς τους αγώνες συμβάλει με τον τρόπο, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις δυνάμεις του στον καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα στο νερό, στον καθαρό αέρα, στο πράσινο.
Σήμερα στην Εξωραϊστική έγινε η παρουσίαση του βιβλίου: «Απλά μαθήματα ακτιβισμού» και παρουσιάστηκαν 59 μεγάλοι και μικροί ακτιβισμοί των Νίκου Ασλάνογλου και Κώστα Βολιώτη. Ακτιβισμοί με την ουτοπία να αλλάξει ο κόσμος αλλά με στόχο να ανοίξουν τα μυαλά και να αφυπνιστεί η κάθε μικρή η μεγάλη κοινωνία.

“Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια όμορφη περιοχή, δυστυχώς όμως υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα.

Η περιοχή είχε την τύχη να έχει ένα ζωηρό οικολογικό κίνημα και είναι πάρα πολλά τα άτομα τα οποία κατά διαστήματα συμμετείχαν σε τέτοιου είδους δράσεις. Δεν είμαι αισιόδοξος για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν προβλήματα, όμως το μέλλον τους αφορά. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί όαση, όπως ούτε ο Βόλος και η Μαγνησία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε εμείς γιατί το μέλλον και η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι το ζητούμενο για όλους μας”, δήλωσε ο συγγραφέας , ακτιβιστής και εκπαιδευτικός Κώστας Βολιώτης και συμπλήρωσε:
“Δεν δηλώνουμε συγγραφείς, αυτή είναι η καταγραφή των εμπειριών μας από όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με το περιβάλλον και κάποιες φορές αναγκαστήκαμε από τα πράγματα να προχωρήσουμε και σε έντονες δράσεις. «Όπου δεν πίπτει λόγος, υπάρχει ο ακτιβισμός.

Αυτή η καταγραφή των εμπειριών είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, χωρίς να λέμε ότι θα σταματήσουμε εδώ. Όσο μπορούμε και όσο αντέχουμε θα αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον. Προσωπικά έχω συμπληρώσει περισσότερα από 40 χρόνια ενασχόλησης. Η φιλοδοξία μας είναι αυτό το βιβλίο να γίνει κτήμα πολλών πολιτών γιατί θεωρούμε ότι συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα”.

Ο κ. Ασλάνογλου δήλωσε πως το βιβλίο προέκυψε κατά την περίοδο του κορωνοϊού.

“Θέλαμε να σπάσουμε την απραξία και πρότεινε ο Κώστας να συγκεντρώσουμε ό,τι υλικό έχουμε από τα 25 χρόνια ακτιβιστικής δράσης. Θέλουμε αυτό το βιβλίο να μείνει ως ιστορικό ντοκουμέντο, αφού όλα αυτά έγιναν από καθημερινούς ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», χωρίς οικονομική υποστήριξη από πουθενά. Τρέχαμε αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι και στους εαυτούς μας, και στα παιδιά μας και στους συμπολίτες μας. Εκτιμούμε ότι ίσως είναι και ένας φόρος τιμής σε όλους τους υπολοίπους που συμμετείχαν και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Το χαρακτηριστικό όλων των ενεργειών είναι το εξής: Απέναντί μας ως αντίπαλός μας ήταν πάντα η διοίκηση οποιασδήποτε μορφής που είναι σε καταστολή”.