ΕΟΠ: Η αστική «ανάπτυξη» συνεχίζεται εις βάρος της φύσης

Η κάλυψη γης και η κάλυψη του εδάφους με άσφαλτο, σκυρόδεμα ή κτίρια αυξήθηκαν στις αστικές περιοχές της Ευρώπης από το 2012 έως το 2018, σύμφωνα με αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου. Η αυξανόμενη κάλυψη γης και η κάλυψη του εδάφους καθιστούν τα οικοσυστήματα της Ευρώπης λιγότερο ανθεκτικά, με αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ασθενέστερες δυνατότητες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του ΕΟΠ «Land take and land degradation in functional urban areas» αναλύει νέα δεδομένα από τον Αστικό Άτλαντα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Γης Copernicus. Τα δεδομένα επικεντρώνονται στις αλλαγές χρήσης γης και στις κοινωνικοοικονομικές τάσεις σε 662 λειτουργικές αστικές περιοχές — πόλεις και ζώνες μετακίνησης — στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν το 23% της χερσαίας επικράτειας και φιλοξενούν το 75% του πληθυσμού της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, μεταξύ 2012 και 2018, η κάλυψη γης στις αστικές περιοχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 3.581 km² και η κάλυψη του εδάφους αυξήθηκε κατά 1.467 km², κυρίως σε βάρος των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων. Η κάλυψη του εδάφους προκάλεσε απώλεια πιθανής δέσμευσης άνθρακα, που υπολογίζεται σε 4,2 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Προσθέτοντας τις πιέσεις στη φύση, οι βιότοποι στις αστικές περιοχές κατακερματίζονται λόγω της κάλυψης γης και, με μέσο μέγεθος 0,25 km², είναι περίπου τέσσερις φορές μικρότεροι από ό,τι στις αγροτικές περιοχές.

Η έκθεση του ΕΟΠ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη κάλυψη γης καταστρέφει τη βιοποικιλότητα και καθιστά την Ευρώπη όλο και πιο ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές. Η ανάσχεση της υποβάθμισης της γης και η αποκατάσταση των υγροτόπων, των παράκτιων οικοσυστημάτων, των δασών, των λιβαδιών και των γεωργικών εκτάσεων είναι το κλειδί για την πρόληψη της μείωσης της βιοποικιλότητας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Παρόμοια μηνύματα εγείρονται πιο πρόσφατα στη δεύτερη έκθεση Global Land Outlook από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει νομικά δεσμευτικός στόχος πολιτικής σε σχέση με την κατάληψη γης και τη σφράγιση του εδάφους σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, η νέα στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος για το 2030 καλεί τα κράτη μέλη να θέσουν στόχους λήψεων γης για το 2030, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας για τη λήψη γης έως το 2050.

Πηγή: envinow.gr