ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση με ΚΕΔΕ για τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες των έργων

Με τους τομεάρχες Υποδομών – Μεταφορών και Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή, το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντικείμενο της ήταν οι δυσκολίες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές κάποιων υλικών, σε πολλά έργα παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και απροθυμία υπογραφής συμβάσεων. Οι εργολάβοι, ελπίζοντας στην αποκλιμάκωση των τιμών, πρόσθεσε, δεν προχωρούν στις υπογραφές συμβάσεων, προτιμώντας ακόμη και την κατάπτωση των εγγυήσεων, από να εκτελέσουν ένα έργο εξαρχής ζημιογόνο.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι για το θέμα αυτό η ΚΕΔΕ με επιστολή της ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι «οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών που ακολούθησαν μετά τη δική μας παρέμβαση κινούνται στη σωστή βάση, αρκεί τα μέτρα αυτά να νομοθετηθούν σύντομα και ακόμη πιο σύντομα να βρεθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου να καλυφθεί το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -Πολιτική Συμμαχία τονίστηκε ότι έχει αναληφθεί ήδη πρωτοβουλία για να λυθεί γρήγορα και με αποφασιστικά βήματα το πρόβλημα, διότι οι χρόνοι είναι πιεστικοί και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων οδηγούν στο να μην απορροφώνται πόροι και να σταματήσει τελείως η ανάπτυξη.

«Ελπίζουμε στη βοήθειά σας ώστε να γίνει γρήγορα η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και να προσπαθήσουμε από κοινού να αναδειχθεί το ζήτημα. Και αν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν καταλαβαίνουν, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε, ούτως ώστε οι κατέχοντες το πουγκί να το ανοίξουν», τόνισε ο Νίκος Παππάς τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών – βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού τόνισε τη θετική συμβολή της ΚΕΔΕ στην ανάδειξη της κατάστασης, χαρακτήρισε τα ως τώρα μέτρα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «καθυστερημένα και ελλιπή», ζητώντας:

Να ληφθούν ουσιαστικά και επαρκή μέτρα για την επανεκκίνηση των δημοσίων έργων.
Να διασφαλιστούν τα έργα, που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και οι θέσεις εργασίας σε αυτές.
Να ανακατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με υιοθέτηση της σύστασης της Κομισιόν για ένταξη ώριμων έργων στο Ταμείο.
Να στηριχθούν συνολικά οι δήμοι.

Πηγή: imerisia.gr