Νοικοκυριά… σε απόγνωση: Οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ «τσιμπάνε» 

Κραυγή αγωνίας από τα νοικοκυριά, που έχουν έρθει αντιμέτωπα με ένα μεγάλο και δύσκολο «κύμα» ακρίβειας. Πλέον, οι καταναλωτές αντί για γεμάτες σακούλες κρατούν τις αποδείξεις.

«Πανάκριβα, πέντε πράγματα πήρα, 52 ευρώ» δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN ένας άνδρας που μόλις έκανε τα βασικά ψώνια του στο σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με συνιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής «είναι πολύ πιο μετρημένος στις αγορές του, “κυνηγάει” τις τιμές, κοιτάει τις προσφορές πριν ψωνίσει».

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται και νέο «κύμα»αυξήσεων σε βασικά είδη, όπως το χοιρινό, τα πουλερικά και τα τυροκομικά , σύμφωνα με ρεπορτάζ του ίδιου μέσου.

«Πετάει» η ακρίβεια και στα τρόφιμα
Διψήφια ποσοστά και στις αυξήσεις των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ που «ροκανίζουν» και αυτές με τη σειρά τους τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται ως εξής:

Έλαια: 22%
Κρέατα: 14,1% (αύξηση 20,7% σε σχέση με τον Μάρτιο)
Λαχανικά: 13,8%
Γαλακτοκομικά: 11,7 %
Ψωμί και δημητριακά: 10% (πρώτη φορά διψήφια αύξηση)

Πριν λίγες ημέρες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον πληθωρισμό στο 10,2% για τον μήνα Απρίλιο. Οι αυξήσεις είναι απότοκο της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί πάνω από 100% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, ενώ τα ποσοστά των αυξήσεων στα βασικά τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό το νούμερο που ανακοινώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 28ετίας καθώς τόσο μεγάλο ποσοστό είχαμε να δούμε από το μακρινό 1994, οπότε ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 10,9%.

Πηγή: ethnos.gr