Η κοινωνία στο προσκήνιο -Η νέα μέρα της σοσιαλδημοκρατίας

*Του Αντώνη Πολίτη 
Είναι αδιαμφησβήτητο ότι ο κόσμος μας αλλάζει ταχύτατα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, της κλιματικής αλλαγής, και της γεωστρατηγικής πίεσης από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Αποδεικνύεται και στους πλέον επιφυλακτικούς, ότι οι ζωές μας εξαρτώνται ως προς τα κομβικά εθνικά και υπερεθνικά ζητήματα είτε στα απλά και καθημερινά όπως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ή το κόστος μετακίνησης του αυτοκινήτου μας από πολιτικές αποφάσεις. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία διεκδικούν πλέον ανοιχτά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πόσο θα επηρεαστούν από τη πολιτική απόφαση τους αυτή οι διεθνείς εξελίξεις δεδομένης της αντίδρασης της Ρωσίας του Πούτιν; Πώς μπορεί να επηρεαστεί το ελληνικό καταναλωτικό κοινό από την απόφαση των Σκανδιναβών πολιτικών ηγετών; Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι, σε εγχώριο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ποιοι θα διαχειριστούν την επίδραση αυτή.
Η οικονομική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές από τρίτες χώρες, μετέπειτα η πανδημία και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία «πυροδοτούν» μια σειρά δύσκολων καταστάσεων και κυρίως αποδεικνύουν ότι οι αγορές δεν μπορούν να λύσουν από μόνες τους όλα τα προβλήματα, όπως πολλοί είχαν πιστέψει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κρατική παρέμβαση σε ένα πλαίσιο διασφάλισης των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής μας αλυσίδας είναι απαραίτητη και η πολιτική διαπίστωση αυτή ξαναδίνει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μια νέα ευκαιρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε οι βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι δομημένες με ισχυρή δόση της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας. Οι εκλογές σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία και μια σειρά άλλων χωρών αποτελούν τα πρόσφατα παραδείγματα.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα σήμερα; Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που ναι μεν είναι υπαρκτά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά στη πατρίδα μας είναι υπερδιογκωμένα. Ένα κυρίαρχο παράδειγμα είναι το ράλυ της τιμής των καυσίμων. Η Ελλάδα με μέσο και βασικό μισθό πολύ χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τον τέταρτο ακριβότερο ειδικό φόρο καυσίμων. Η κυβέρνηση παρότι έδωσε το επίδομα βενζίνης, το οποίο προέκυψε από τα υπερκέρδη του Φ.Π.Α. από την αυξημένη τιμή, δεν έχει ακόμα αποφασίσει να μειώσει τον φόρο καυσίμων που το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, ως η γνήσια έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας πρότεινε εδώ και μήνες.
Η κυβέρνηση κινείται μόνο με υποσχέσεις που αργεί πολύ να εκπληρώσει και επί της ουσίας στηρίζεται στα μεγάλα συμφέροντα και στο πλαίσιο του ελιτισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει βαθιά αγκυλωμένη στον λαϊκισμό και στη στείρα άρνηση που αρκετές φορές την οδηγεί και σε αποφάσεις που απέχουν από τις κεντρικές εθνικές στρατηγικές και δεν μπορεί να πείσει τον λαό ότι μπορεί να αποτελέσει λύση.
Η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία και το κλίμα στο συνέδριο που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «Η κοινωνία στο Προσκήνιο», αναδεικνύουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τη ρεαλιστική λύση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί. Όπως ανέφερε ο νέος Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα του συνεδρίου, ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Η παράταξή μας έχει πάρει τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης και έχει αλλάξει πραγματικά. Είναι κεντρική απόφαση να μη πληγωθούν ξανά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες. Όσοι τους πλήγωσαν μένουν πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Οι δεσμεύσεις του Προέδρου και το βασικό τρίπτυχο, «Ενότητα – Ανανέωση – Πολιτική Αυτονομία» γίνονται βήμα -βήμα πράξη. Ήδη στα νεοεκλεγμένα όργανα και στο συνέδριο έχουν επιτευχθεί υψηλά ποσοστά ανανέωσης. Όσοι έχουν εκλεγεί και είναι κάτω από 40 ετών προσεγγίζουν ποσοστό πάνω από 35%. Η ενότητα και η δημιουργία του ενιαίου αφηγήματος της παράταξης χτίζεται μέρα με τη μέρα με όλους όσους από τις προηγούμενες γενιές παραμένουν στα όργανα της παράταξης και στηρίζουν το εγχείρημα ενεργά.
Όποτε και αν γίνουν εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής θα είναι από τη πλευρά των νικητών. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες να ξαναζήσουν την Αλλαγή της Γενιάς μας.

*ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Μέλος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ