SOS εκπέμπει ο Βόλος-Video και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις κατά της ρύπανσης

Η γιορτή έκφρασης, αντίστασης και ελευθερίας ξεκίνησε σήμερα στην πολύπαθη πόλη του Βόλου από το Support Earth και περιβαλλοντικές οργανώσεις.  Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας με δεκάδες νέους ανθρώπους και καταγγέλθηκε ακόμα και μέσα από τραγούδια και  μουσικές  ότι ο Βόλος, μετατρέπεται  παράνομα και κατά το δυνατόν αθόρυβα, σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.

 

“Η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge καίει σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας, διαδικασία κατά την οποία παράγονται τοξικοί ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Στις κοντινές Σταγιάτες, έπειτα από 350 χρόνια, εξαιτίας επιχειρηματικών συμφερόντων δεν έχουν πρόσβαση στο καθαρό νερό της Κρύας Βρύσης, η οποία είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή και την ταυτότητα του χωριού. Οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ισχυρά κινήματα, τα οποία έγιναν φορείς ενημέρωσης και αντιστάθηκαν στην περιβαλλοντική βαρβαρότητα που τους επιβλήθηκε και συνεχίζει να απειλεί τη ζωή τους”, τονίστηκε στις ομιλίες όπου κυριάρχησαν οι καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής του Βόλου και του Α. Μπέου καθώς της Περιφέρειας Θεσσαλίας . Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για την ΑΓΕΤ, το εργοστάσιο σκουπιδιών του Δήμου και το LNG το οποίο δήμαρχος και ΟΛΒ , θέλουν να το εγκαταστήσουν μέσα στην παραλία.

Σήμερα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, όπως οι εγκαταστάσεις του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που, χωρίς καμία διαβούλευση, αδειοδοτήθηκε εσπευσμένα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στον κόλπο του Βόλου.

«Φτιάχνουμε Ατμόσφαιρα», ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης όπου ομιλητής ηταν και ο Γιάννης Μάγγος, ενώ η πορεία με τύμπανα και τραγούδια , “ξεσήκωσε” το κέντρο του Βόλου.

Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου στην «Πεζοπορική Διαδρομή Βασίλειος Μάγγος» με κατάληξη την πλατεία στις Σταγιάτες. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συνέλευση «Σταγιάτες – Ελεύθερα Νερά» και τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη.