Ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε Ουκρανό άμαχο 

Δικαστήριο στην Ουκρανία επέβαλε ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη Βαντίμ Σισιμαρίν, για τη δολοφονία ενός πολίτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, ο αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ολεξάντρ Σελίποφ, 62 ετών, στο βορειοανατολικό χωριό Τσουπαχίφκα, στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Σισιμαρίν, παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον Σελίποφ, αλλά είπε ότι ενήργησε κατόπιν διαταγής και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του. Πολλαπλά άλλα φερόμενα εγκλήματα πολέμου ερευνώνται από την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι τα στρατεύματά της στόχευσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ η Ουκρανία λέει ότι μπορεί να έχουν διαπραχθεί περισσότερα από 11.000 εγκλήματα. Αυτή η δίκη στην ουκρανική πρωτεύουσα, θεωρείται ως η ευκαιρία της Ουκρανίας να αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν άμαχο χωρίς να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου.

Ο Σισιμαρίν παρακολούθησε σιωπηλός τη δίκη του στην Ουκρανία
Ο Σισιμαρίν, φορώντας ένα μπλε και γκρι φούτερ με κουκούλα, παρακολούθησε σιωπηλά τη διαδικασία από ένα ενισχυμένο γυάλινο κουτί στην αίθουσα του δικαστηρίου και δεν έδειξε καμία συγκίνηση καθώς διαβάστηκε η ετυμηγορία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πριν από την ετυμηγορία, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σισιμαρίν -που διορίστηκε από το κράτος- δήλωσε στο BBC News ότι κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «καμία πληροφορία» για την υπόθεση αυτή.

Ο Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε εν ψυχρώ τον άμαχο Σελίποφ
Την ώρα της δολοφονίας ο Σισιμαρίν, 21 ετών, και άλλοι στρατιώτες ταξίδευαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν κατασχέσει αφού η φάλαγγά τους δέχθηκε επίθεση και αποκόπηκαν από τη μονάδα τους. Όταν εντόπισαν τον Σελίποφ μιλούσε στο τηλέφωνό του, είπε ο Σισιμαρίν στο δικαστήριο. Λέει ότι του είπαν να τον πυροβολήσει με τουφέκι εφόδου.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του δήλωσε στο δικαστήριο την Παρασκευή ότι ο Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε μόνο, αφού αρνήθηκε δύο φορές να εκτελέσει τη διαταγή να πυροβολήσει και ότι μόνο μία από τις τρεις έως τέσσερις σφαίρες πέτυχε τον στόχο. Ο δικηγόρος του Σισιμαρίν είπε ότι ο 21χρονος στρατιώτης πυροβόλησε μετά από φόβο για την ασφάλειά του και αμφισβήτησε αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Η γυναίκα του 67χρονου δεν μπορεί να συγχωρέσει τον 21χρονο στρατιώτη
Σε μια δραματική στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης, η χήρα του θύματος Κατερίνα Σελίποβα ήρθε αντιμέτωπη με τον Σισιμαρίν. «Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε εδώ (οι Ρώσοι); Για να μας προστατεύσετε;», ρώτησε, αναφέροντας τη δικαιολογία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. «Να μας προστατέψετε από ποιον; Μήπως με προστατεύσατε από τον άντρα μου, τον οποίο σκοτώσατε;»

Ο στρατιώτης δεν είχε απάντηση σε αυτό. Ζητώντας συγχώρεση από τη χήρα νωρίτερα, είπε: «Αλλά καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορέσετε να με συγχωρήσετε». Η Σελίποβα αργότερα δήλωσε στο BBC: «Τον λυπάμαι πολύ, αλλά για ένα τέτοιο έγκλημα, δεν μπορώ να τον συγχωρήσω».

Πηγή: www.iefimerida.gr