Ευλογιά των πιθήκων: Εμβολιασμοί σε στενές επαφές κρουσμάτων & υγειονομικούς

Στην απόφαση ότι δεν υπάρχει ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού για την ευλογιά των πιθήκων κατέληξε μετά από συνεδρίαση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Με αυτό, αν χρειαστεί, θα εμβολιαστούν οι πολύ στενές επαφές του κρούσματος, καθώς και το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τον ασθενή.

Προληπτικά θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί που εργάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια.

Στενές επαφές νοούνται οι:

– σεξουαλικοί σύντροφοι

– συγκάτοικοι στο ίδιο περιβάλλον

– κοινή χρήση ρουχισμού – αντικειμένων

– συνεπιβάτες σε αεροπλάνο, λεωφορείο, τρένο

Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση. Το εμβόλιο χορηγείται υποδόρια, σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Μέσα σε 17 μέρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 131 ενώ εξετάζονται ακόμη 106 ύποπτες περιπτώσεις. Ασυνήθιστο αλλά περιορίσιμο χαρακτήρισε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αυτό το πρωτοφανές ξέσπασμα του ιού.

«Οι πιθανότητες μετάλλαξης είναι πολύ μικρότερες από τους RNA ιούς και άρα πρόκειται για έναν σταθερό ιό. Έτσι δεν έχουμε στοιχεία ότι υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων, οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων όπως έγινε και με τον κορωνοϊό.

Πηγή: mega

Kentavros