Αλόννησος: “Βόμβα” στην επισκεψιμότητα των ναυαγίων το πανάκριβο εισιτήριο

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο:
-Τον Νοέμβριο 2021, με Κοινή Υπουργική Απόφαση Λ. Μενδώνη – Θ. Σκυλακάκη, το αντίτιμο για την επίσκεψη – κατάδυση στο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο της Αλοννήσου ορίστηκε στα 50 ευρώ για επίσκεψη διάρκειας 40 λεπτών, τη στιγμή που σε αντίστοιχους προορισμούς του εξωτερικού η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται στα 5 με 10 ευρώ,. Σημειωτέον, το εισιτήριο του σημαντικότερου ελληνικού μνημείου, της Ακρόπολης, είναι 20 ευρώ την θερινή περίοδο και 10 ευρώ την χειμερινή.
Το πρωτοφανές εισιτήριο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, αλλά και στους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες της κατάδυσης, που είδαν να μπαίνει ταφόπλακα στο όνειρο της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού σε ενάλια αρχαιολογικά μνημεία. Όχι μόνο δεν προσελκύει επισκέπτες, αντιθέτως δυσφημεί τον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να καθησυχάσει τους επαγγελματίες, έσπευσε να δηλώσει, στις16.03.2022, ότι με το ίδιο εισιτήριο θα καλύπτεται  η επίσκεψη και άλλων τριών ναυαγίων. Αποδεικνύεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού για άλλη μια φορά είχε σκοπό να παραπλανήσει την κοινωνία της Αλοννήσου και την καταδυτική κοινότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μεικόπουλο.
Όχι μόνο δεν τροποποιήθηκε η ΚΥΑ (ΦΕΚ 5058/Β/2021) που ορίζει ρητά ότι στον «Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο Περιστέρας Αλοννήσου» το «μεμονωμένο εισιτήριο» κοστίζει 50 €, αλλά επιπλέον βιάζεται και να το επιβάλλει!
Με έγγραφο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού στις 24.05.2022, τα καταδυτικά κέντρα της Αλοννήσου ενημερώθηκαν ότι στο εξής θα καταβάλλουν τα 50 ευρώ/επισκέπτη σε λογαριασμό IBAN για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου, και μόνο.
– Σύμφωνα με τον βουλευτή, έχει ξεχάσει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ότι στην Περιστέρα Αλοννήσου είναι ακόμη σε εξέλιξη έργο του ΠΕΠ Θεσσαλίας, με το οποίο ο αρχαιολογικός χώρος προετοιμάζεται για να γίνει επισκέψιμος;
– Γνωρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό που περιέγραφε την δωρεάν λειτουργία του ως το 2023; Κι αν ναι, γιατί σπεύδει να βάλει εισιτήριο;
– Έχει τοποθετήσει το Υπουργείο Πολιτισμού τις οριστικές εγκαταστάσεις (ναύδετα, σύστημα υποβρύχιας παρακολούθησης, υποβρύχιες εγκαταστάσεις) που προβλέπονταν στο έργο, ώστε να είναι λειτουργικό για τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες;
– Ενδιαφέρεται το Υπουργείο Πολιτισμού για τους επαγγελματίες των καταδυτικών κέντρων που έχουν κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν, γνωρίζοντας ότι ως το 2023 το εισιτήριο θα ήταν δωρεάν; Ενδιαφέρεται για τους αυτοδύτες που είχαν προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Αλόννησο για να επισκεφτούν το ναυάγιο;
Κοντά στην ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, το φαγητό, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που απειλεί τον τουρισμό των νησιών, έρχεται το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να βάλει ένα επιπλέον αδιανόητο «χαράτσι», προκειμένου να πλήξει μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πολύ θετικές προοπτικές για να δώσει ώθηση στον καταδυτικό τουρισμό στις Σποράδες.
Αναρωτιόμαστε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί το έργο τι έχει να πει για όλα αυτά; Οι τοπικοί Βουλευτές και Υπουργοί της ΝΔ που διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία ότι το εισιτήριο των 50 ευρώ θα αφορά 4 ναυάγια, και όχι μόνο το ναυάγιο της Περιστέρας, πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της Υπουργού, αναρωτιέται ο βουλευτής.

Kentavros